Nu niciun secret că micuțul tău a crescut și vrea să fie tratat ca un adult. Și totuși, nu este încă unul. Această graniță între copilărie și maturitate pe care o traversează este plină de pericole. Liceul este locul unde învață, dar și cel în care poate fi corupt. Află cum îl poți ajuta fără să fii prea băgăreață și cum mersul la liceu ar putea deveni o plăcere pentru adolescentul tău.

Învață-l să se ferească singur de pericole

Tentațiile sunt mai numeroase pentru liceeni. Deși, nici școala generală nu mai este chiar un loc inocent. De aceea, ar fi fost bine să fi discutat tu cu el mai înainte despre subiecte delicate cum ar fi relațiile sexuale, drogurile, băutura, fumatul. Dacă nu ai făcut-o până acum, nu e timpul pierdut. Dar nu ar trebui să ai atitudinea ”să nu te prind că faci asta!”. În timp ce pentru unii copii ar putea să funcționeze, pe alții îi va tenta mai tare ”să muște din fructul oprit” și se vor ascunde de părinți.

Discută deschis cu el despre tentațiile care apar la liceu

Discută deschis și fără amenințări și prezentă-i avantajele și dezavantajele unor anumite comportamente, va înțelege mai bine riscurile la care se expune și va fi mai precaut. Totodată, atunci când va călca strâmb (pentru că majoritatea adolescenților vor încerca mai devreme sau mai târziu ceva interzis), nu va fi atât de speriat de reacția ta și îți va spune ce a pățit. Și atunci vei putea să-l ajuți să scape de eventualele probleme în care s-a băgat. Sau, dacă nu e cazul, îți vei spune părerea fără să țipi la el de ce nu este bine ce a făcut. Și așa, vei avea mai multe șanse să ”îl aduci pe calea cea bună”.

Pentru adolescenți, imaginea e importantă

”În cazul adolescenților , pe lângă încurajarea obișnuită (ești la liceul pe care tu ți l-ai dorit), trebuie cristina radulescu-ion psiholog fim atenți și la alte nevoi ale lor, legate de imagine, de cum se prezintă. Pe cât posibil e bine să-i asigurăm un minim de confort vestimentar, să-i luăm ceea ce își dorește (chiar dacă, de exemplu, vrea blugi franjurați sau teniși fosforescenți).

Adolescenții se exprimă prin vestimentație

Adolescenții se exprimă și prin vestimentație, iar un tănăr care e privat de aspectul acesta va porni cu un mic deficit în relaționare. Sigur nu sunt de acord cu opulența sau cu lipsa bunului simț, dar asta e o chestiune în care fiecare părinte trasează o limită. Ascultă-l ce povestește când se întoarce din prima zi. Întreabă-l ce a simțit și de ce. Fii atentă la ce îl inspiră, dar și la ce pare să-l deranjeze. Ajută-l discret, dar arată-i deschis că ești disponibilă să-l sprijini în orice ar avea nevoie.

Sursa foto: 123rf.com