Suntem în săptămâna prevenirii traficului de persoane umane (17-23 octombrie). Cu această ocazie, Fundația Ușa Deschisă și București Mall au organizat pe 18 octombrie un eveniment inedit, în care au creat o vitrina vie, cu mesajul: <<„De vânzare” nu este o etichetă pentru oameni>>. Scopul evenimentului a fost de a avertiza cu privire la un fenomen îngrijorător: România este pe primul loc în ceea ce privește proveniența victimelor traficului de persoane umane din Europa.

6 din 10 victime sunt femei!

Motivele pentru care acești oameni sunt răpiți, vânduți sau forțați să facă anumite lucruri sunt multe. În primul rând, cei mai mulți sunt obligați să se prostitueze. Dar sunt și alții puși la cerșit sau obligați să muncească fără a primi salariu. Oameni mai sunt traficați pentru a li se preleva organele sau pentru a înfăptui, la rândul lor, alte infracțiuni de rezultatul cărora să beneficieze cei care îi forțează să le facă, a explicat avocat Mirela Podoiu, Președinte Fundația Ușa Deschisă.

victimă a traficului de persoane umane

Datele sunt îngrijorătoare: numai anul trecut au fost identificate 880 de persoane exploatate prin diverse forme, atât pe teritoriul României, cât și în afara ei, potrivit informațiilor Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane. În anul 2015, în România 6 din 10 victime sunt femei, rată mai mică față de anul anterior, când 7 din 10 victime ale traficanților erau femei. În schimb, a crescut semnificativ numărul băieților minori care au devenit victime – de la 10 victime în 2014, la 40 în 2015.

Categoriile minorilor între vârstele de 14 și 17 ani și a adulților (femei și bărbați) între 18 și 40 de ani sunt cele mai vulnerabile. Cât despre educație, cele mai multe victime au finalizate studiile gimnaziale la momentul intrării în trafic.

Oferta unui loc de muncă – principalul pretext de racolare

Potrivit statisticilor, principalul mijloc de recrutare a victimelor folosit de traficanți este ofertarea cu locuri de muncă, chiar de către persoane din cercul de cunoștințe, metodă utilizată în 56% din cazuri din totalul victimelor identificate în 2015.

Desi exploatarea sexuală rămâne cea mai frecventă, se accentuează noi forme de exploatare: exploatarea identității, căsătoria forțată și exploatarea asociată acesteia, precum și exploatarea pentru cerșetorie și vânzare de organe.

161018_18_oct_bucuresti_mall_11_inquam_octav_ganea

Traficații de persoane umane – rude și prieteni cu victimele

Potrivit informațiilor oferite de Fundația Ușa Deschisă, unul dintre cele mai importante ONG-uri care, alături de autorități, combate traficul de persoane și sprijină victimele în reintegrarea socială, vârsta acestora a scăzut în acest an față de 2015. Totodată, organizația trage un semnal de alarmă referitor la persoanele implicate în acest acest fenomen: nu doar bărbații exploatează, ci, în 70% din cazurile recente de care s-a ocupat Fundația Ușa Deschisă, au fost implicate și femei traficant. Totodată, nu doar interlopii periculoși recrutează victime, ci, de cele mai multe ori sunt implicate rude, prieteni și cunoștințe care nu sunt percepute drept periculoase.

Ce poți face pentru a ajuta

  • poți sesiza o situație la 112;
  • poți deveni voluntar într-o asociație non-guvernamentală care oferă asistență victimelor;
  • poți sprijini o astfel de asociație prin donații.Fundația Ușa Deschisă este un centru de asistență și consiliere a victimelor traficului de persoane, este un furnizor de servicii sociale specializat în asistența victimelor traficului de persoane.

O fundație oferă ajutor victimelor traficului de persoane umane

Fundația Ușa Deschisă oferă supraviețuitorilor traficului de persoane umane servicii de rezidenţiat în adăpost protejat, consiliere și terapie psihologică, servicii medicale și stomatologice, consultaţii şi tratamente medicale complete, consiliere şi asistenţă juridică, pregătire vocaţională şi posibilitatea continuării educaţiei/pregatire şcolară, consiliere familială şi dezvoltarea aptitudinilor parentale, dezvoltarea aptitudinilor de management de casă şi activităţi de îngrijire personală, precum și găsirea unui loc de muncă. Beneficiarii programelor fundației, copii, femei și bărbați victime ale traficului de fiinţe umane, persoane exploatate sexual, prin muncă, pentru cerșetorie și săvârșire de infracțiuni etc, beneficiază de tot sprijinul şi asistenţa echipei pluridisciplinare în vederea dobândirii autonomiei depline şi reintegrării în societate. Mai multe pe www.usadeschisa.ro.

Sursa foto: GMP PR