Ei bine, psihologii au găsit tot felul de argumente care să ne justifice alegerile în dragoste – cum că ne îndrăgostim de imagini familiare, cum ar fi să semene cu tatăl, dacă ați avut o relație bună sau din contră, dacă aceasta nu a funcționat. Dar se pare că cea mai mare parte a alegerii o facem din cauza… mirosului.

Cu dragostea sub lupă

Cercetătorii au făcut câteva studii în care femeile urmau să aleagă cel mai atractiv bărbat în urma mirosirii tricourilor pe care aceștia le purtaseră. Se pare că majoritatea îi alegeau pe cei care aveau un bagaj genetic total diferit de al lor. Se pare că femeile caută un partener cu care să aibă un copil cu cele mai bune șanse de supraviețuire, iar gene de histocompatibilitate (MHC) diferite îi asigura acestuia cel mai bun sistem imunitar.

Această potrivire joacă și un rol în fericirea maritală a cuplului. Un studiu făcut pe 48 de cupluri a arătat că cei care aveau gene MHC total diferite erau cele mai fericite. În cazul celor cu un bagaj genetic asemănător, cei doi nu se înțelegeau prea bine. În cazul în care 50 % din genele MHC erau comune, s-a observat că femeile aveau tendința de a-și înșela partenerul. În ceea ce privește bărbații nu s-a văzut nicio legătură între aceste gene și infidelitate.

Când mirosul se înșală

O problemă apare atunci când femeia ia pilule anticoncepționale, care îi pot afecta femeii simțul mirosului. Se pare că, în perioada tratamentului, ea va prefera bărbați cu un bagaj genetic asemănător. După ce încetează să ia pastile, nu își va mai găsi partenerul atrăgător.

Vocea, un element important

Alt experiment a arătat că suntem vizual atrași sexual de persoane care nu au aceleași trăsături faciale cu noi, un alt mod de a ne asigura că suntem diferiți. În plus, s-a mai văzut că vocea contează și ea foarte mult în alegerea partenerului. Femeile selectează bărbații cu o voce mai groasă, ceea ce arată dovedește un nivel crescut de testosteron.

Ce caută ei

Bărbații caută femeile care au cantități mai mari de estrogen în corp. Pot fi recunoscute după voce (mai subțire) și, bineînțeles, vizual, având forme mai generoase. Pe de altă parte, cei care se consideră frumoși își vor alege partenere frumoase, pe când cei complexați de fizicul lor, vor alege femei mai puțin atrăgătoare. Povestea Cenușeresei, nu prea stă în picioare în fața cercetătorilor. Ei au constatat că cei bogați și cu succes profesional își aleg partenere pe măsură.

Sursa foto: flickr.com