Este important pentru ambii parteneri ”să conștientizeze că relația este un organism viu care se schimbă odată cu ei”, remarcă psihoterapeutul Tedy Creștin. ”Foarte mulți își spun cu reproș că nu mai e ca la început. Nici nu are cum să fie, pentru că nici cei doi nu mai sunt ca atunci. Relația nu e ca o mobilă pe care o lași într-un loc și o găsești în același loc”.

Cum se schimbă relația în timp. Timpuri fericite și necazuri

”Orice relație are suișuri și coborâșuri”, spune specialistul. ”Dacă acestea din urmă predomină, partenerii vor ajunge în punctul în care doresc să se despartă. Vor realiza că le este mai bine singuri. De aceea, este util ca amândoi să înțeleagă că nu sunt într-o competiție unul cu celălalt. Dacă își doresc cu adevărat să rămână împreună, e nevoie să colaboreze pentru a crește relația și a o face să urce mai mult decât să coboare. Astfel, se vor simți împliniți și se vor ajuta unul pe celălalt să se dezvolte”. În concluzie, ”relația lor nu va fi încă o obligație la care trebuie să facă față, ci o bucurie”.

Cum să revitalizezi relația de cuplu – sfaturi de la un psihoterapeut

Cum se schimbă relația în timp. Găsirea de noi sensuri

”Provocările unui cuplu matur țin de reinventarea și de găsirea unor sensuri noi. De exemplu, să crească copiii sau nepoții, să termine cursuri de calificare sau chiar o facultate, să lucreze împreună, să învețe o limbă străină, să-și găsească hobby-uri comune, să facă voluntariat în serviciul unei comunități sau a unei cauze etc. Plăcerile mici ale vieții de care se pot bucura împreună sunt limitate. Până la urmă, te poți plictisi chiar și de excursii, ieșiri în oraș, la piscină, de filme, teatre, cărți, achiziționarea de obiecte etc. Totuși, omul de lângă tine are resurse interioare care oferă mereu ceva nou de cunoscut. În plus, puteți găsi noi activități care să vă pasioneze. Acestea nu au, practic, nicio limita și oferă parteneriatului combustibil pentru o relație pe timp nelimitat.”

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com