Nu transmitem totul prin cuvinte. De fapt, conform studiilor, ”aproape 90 % din comunicare este nonverbală (trasmitem 33% prin intonație și 55% prin mimica feței și limbajul trupului). Practic, așa ne arătăm atracția, bucuria, furia, frica, gelozia, insecuritatea, relaxarea, atitudinea critică, anxietatea, îngrijorarea, îndoiala sau surpriza”, spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Atenție la limbajul corporal

Mai ales la începutul unei relații este bine să fii atentă la astfel de semne. Apoi, înțelegerea ar putea să vină natural. Dar mai târziu, obișnuința poate să îți pună bețe în roate. Pe principiul ”lasă că știu totul despre el” s-ar putea să nu mai observi că partenerul tău s-a schimbat și să fii surprinsă că relația nu mai merge atît de bine. Semne de întrebare pot apărea atunci când există o neconcordanță între limbajul verbal și cel corporal. Adică, de exemplu, poate spune că e încântat să vă întâlniți, dar faptul că lasă privirea în jos sau are mâinile încordate arată tocmai contrariul. E mai ușor să mințim cu vorbele, dar gesturile și expresia feței ne pot da de gol. Iată câteva exemple:

  • brațele deschise cu palmele la vedere înseamnă că respectivul are încredere în sine însuși și e interesat de partenerul de discuție;
  • brațele încrucișate (eventual și picioarele) sugerează o poziție de apărare;
  • o strângere de mână slabă poate sugera timiditate, nervozirate sau neimplicare (în cazuri rare, poate fi doar o problemă fizică – mâna este rănită)
  • bărbia sau obrazul sprijinit în palmă pot indica plictiseala, dezinteresul, dar și oboseala;
  • dacă își aranjează cravata poate însemna că nu se simte în siguranță, dar poate și că ar vrea să te impresioneze;
  • lăsarea pe spate cu mâinile la ceafă exrimă siguranță, dar poate fi și un obicei;
  • mâinile în buzunare pot semnifica dezinteresul sau dezacordul (nu și dacă e frig afară când poate fi doar o încercare de a se încălzi);
  • o mână care acoperă gura sau încearcă să atingă nasul e posibil să te mintă sau să nu fie de acord cu ce spui;
  • faptul că se mângâie pe mână arată că este interesat sexual.

Fiecare om e unic

Există cărți și cursuri care ne învață identificăm și interpretăm postura, mimica feței, poziția mâinilor și a picioarelor, diferitele gesturi, însă toate trebuie plasate într-un anumit context. Prin practică putem identifica și interpreta din ce în ce mai bine aceste semne, mai ales dacă stăm multă vreme cu un partener. Însă la început e bine fim mai rezervați în interpretare și atenți la detalii”, spune psihoterapeutul. Interpretarea gesturilor și mimicii nu e matematică. Ceea ce e valabil la o persoană nu este valabilă la o alta. E adevărat că mulți ne comportăm asemănător în anumite situații, dar micile detalii fac diferența. Dar acest fapt poate fi interesant. Felul în care se comportă soțul tău este unic, la fel cum este și modul tău de a fi. Dacă ai fi cu luare aminte la toate micile schimbări, nu va fi vorba niciodată de plictiseală și vă veți înțelege mai bine.

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

Semnale pozitive și negative

”La începutul unei relații, poți detecta mai multe semnale pozitive de atracție, de încântare, de afecțiune. Dacă pe parcurs se înmulțesc semnalele negative (ex. gelozie, plictiseală, critici), poți încerca să vezi ce acțiuni și ce reacții ale tale duc la revenirea semnalelor pozitive. De asemenea, în perioada în care începeți să vă cunoașteți mai bine, poți fi atentă pentru a cunoaște obișnuințele și ticurile lui, pentru a nu le confunda cu alte emoții. Dacă nu te obișnuiești să înțelegi ce transmite non verbal, mai târziu se poate ajunge la un impas. Este bine să înveți să descifrezi și limbajul mimico-gestual, pentru a-și da seama mai repede dacă există un conflict, o problemă, o neconcordanță între cele spuse și realitate.”