Este relația celor mari, dar îi afectează și pe cei mici. Află cum îi afectează pe copii divorțul părinților. Psihologul explică modul în care îi afectează pe copii acest eveniment.

Cum îi afectează pe copii divorțul părinților? În anul 2019 numărul divorţurilor pronunţate prin hotărâri judecătoreşti definitive sau pe cale administrativă a fost de 30197. Este în scădere cu 660 divorţuri comparativ cu anul 2019, potrivit Institutului Național de Statistică.

Citește și: Învățământul online. Cum îți ajuți copilul să învețe la distanță

Cum îi afectează pe copii divorțul părinților. Impact devastator

Cu toate acestea, foarte puține studii “măsoară” și impactul devastator pe care îl manifestă divorțurilor asupra sănătății mentale și emoționale asupra copiilor.


Potrivit psihologului Andra Tănăsescu, vicepreședinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică (INLPSI), în spețe de divorț, de cele mai multe ori, copilul pică la mijloc și este cel care suferă cel mai mult. Profunzimea impactului depinde de mai mulți factori: vârsta, nivelul de înțelegere și maturitate, alte persoane care pot fi implicate, motivul divorțului, modul în care gestionează părinții, reacțiile acestora unul față de altul sau față de copil etc.

Citește și: Semnele depresiei la copii

Copiii, victime ale războiului părinților

psiholog Andra Tănăsescu
psiholog Andra Tănăsescu

“În momentul în care doi adulți decid să divorțeze, este foarte important cum gestionează despărțirea. Lucru valabil atât pentru propria lor liniște sufletească, cât și pentru echilibrul psiho-emoțional al copilului. Și pot exista (cel puțin) două scenarii:

  1. Copilul este afectat de divorțul celor doi;

2. impactul divorțului este foare mic asupra copilului.

Una dintre situațiile în care copilul este afectat puternic este atunci când pică la mijloc, victimă, în războiul părinților. Atunci când aceștia încheie relația cu focuri de artificii, cu certuri, amenințări, șantaj emoțional etc., copilul poate fi marcat puternic. El poate trage concluzia că este de vină. Mai poate crede că va fi respins de către un părinte dacă „se aliază” cu celălalt. Se va simți vinovat de fiecare dată când va vorbi cu unul dintre părinți, în lipsa celuilalt. Poate simți teamă și vină dacă își va manifesta propria opinie, diferită de a unuia dintre părinți”, explică psihologul Andra Tănăsescu.

Citește și: Păstrați relația doar de dragul copiilor?

Cum îi afectează pe copii divorțul părinților. Lecție despre gestionarea conflictelor

Specialistul afirmă că, printr-un astfel de model, copilul învață o lecție greșită despre gestionarea emoțiilor, a conflictelor, a durerii. Rezultatul va fi că va ajunge în relații toxice ca adult. Stima de sine, încrederea, imaginea de sine pot suferi distorsiuni mari. Anxietatea, atacurile de panică sau chiar depresia pot să apară. În timp, poate să manifeste tulburări de comportament, de somn, agresivitate, scăderea rezultatelor școlare, tendință de izolare socială, atașamente nesănătoase față persoane și dependență de substanțe.

Sursa foto: 123rf.com