Adolescentului îi este rușine cu părinții lui? Dacă ești în această situație, ar fi bine să-i înțelegi nevoia de libertate și să nu pui la inimă chiar dacă pare că te respinge.

Citește și: Adolescentul nu mai vrea să vorbească cu voi, părinții. Cum reacționați?

Adolescentul nu vrea să mai stea lângă părinți pentru că vrea libertate

Pare că adolescentului îi este rușine cu părinții lui. Dar poate ceea ce se întâmplă cu adevărat este că are mai multă nevoie de libertate.

Pe măsură ce crește, are nevoie de mai mult spațiu și de mai multă libertate. Nu îți va spune asta frumos, ci se va răsti și își va cere zgomotos drepturile. În timp ce purtarea lui nu ar trebui să fie ceva tolerat, totuși ar trebui să ții seama la revendicările lui. Este normal pentru un adolescent să stea singur în camera lui, să fie lăsat să fie ceva mai independent și să nu-l însoțești peste tot. Învinge-ți teama firească. Învață-l cum să se ferească de pericole și apoi dă-i drumul să zboare. Bineînțeles, totul cu măsură până când va ajunge pe picioarele lui întru totul.

Adolescentului îi este rușine cu părinții lui? Ce e în regulă și ce nu

„Este de preferat să îl înveți valorile morale și să îl ajuți să și le însușească și să nu judece după aparențe”, te sfătuiește psihologul Cristina Ion-Rădulescu. Dacă adolescentul și-a luat drept model vreo vedetă și este stânjenit să apară în compania voastră, care nu aveți strălucirea și „look-ul” pe care el le-ar prefera, ar fi cazul să îi arătați care sunt adevăratele modele. Bine ar fi să fi făcut asta de când era mai mic, iar acum să nu faceți altceva decât să îi amintiți care sunt lucrurile importante în viață.

Adolescentului îi este rușine cu părinții. Trăiește o dramă interioară

Adolescentul căruia îi este rușine cu părinții lui trăiește o dramă interioară destul de mare. Pe de o parte, își dorește și aspiră la o viață care nu este a lui, pe de altă parte trăiește o existență pe care o crede nedemnă de el. Cei mari reprezintă pentru el contactul cu lumea pe care el o neagă. Uneori, îi consideră pe aceștia responsabili pentru nefericirea lui. Părinții sunt datori în acest caz să îl ajute să coboare cu picioarele pe pământ și să îl stimuleze să vadă realitatea așa cum este nu așa cum și-o creează el în imaginație. În caz contrar, acesta va avea mari decepții. Va trebui să faci asta cu multă grijă și, eventual, să apelezi la ajutorul unui psiholog,” spune Cristina Ion-Rădulescu.

Citește și: