Adolescentul nu mai vrea să vorbească cu voi. Nu ar trebui să iei personal manifestările lui ostile. Este vorba și de schimbările hormonale, dar și de altceva. Părinții adolescenților trebuie să se înarmeze cu o răbdare de fier.

Adolescentul nu mai vrea să vorbească cu voi. ”Adolescenții folosesc acest comportament ca pe o strategie de apărare. Se simt sufocați de părinții hiperprotectori sau mult prea dominatori. Ei au nevoie să-și afirme într-un fel independența. Aceasta constă, într-o primă fază, în luarea de decizii de unul singur. Sunt predispuși și să facă greșeli, doar să acționeze altfel decât le spun adulții să o facă”, explică psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Citește și: Cum ajuți adolescentul nefericit în dragoste

Adolescentul nu mai vrea să vorbească cu voi. De ce se închide în el însuși

Este dureros pentru un părinte ca adolescentul să nu mai vrea să vorbească cu el. Tânărul se poate închide în sine total, dar cel mai adesea, taie doar câteva punți de comunicare. Dacă-l întrebi ce face, îți spune ”bine” și fuge repede în camera lui. Dacă încerci să afli mai multe detalii, îți zice clar că ”nu vrea să discute despre asta” și-ți trântește ușa-n nas. Te-ai putea gândi că s-a supărat pe voi, dar nu-ți dai seama care e problema. Iar dacă nu vorbește, cum poți afla ce gândește? De multe ori, părinții spun lucruri sau au o atitudine superioară față de copil, ceea ce-l face să se simtă neînțeles și să se închidă în sine.

Citește și: Așa ajuți adolescentul complexat

Tratează-l cu respect

Chiar dacă adolescentul nu mai vrea să vorbească cu voi, ar trebui să nu reacționați urât. ”Recomand tuturor părinților să-și trateze copilul cu respect”, spune psihoterapeutul. Este bine să-l lase să ia propriile decizii. Dacă sunt cu adevărat greșite, să argumenteze cu calm. Un adolescent tratat cu superioritate sau ”castrat” emoțional de un părinte care face totul pentru el sau ”știe el mai bine”, se va revolta cu proxima ocazie. Dă-i voie să experimenteze propriile decizii greșite. Bineînțeles, dacă nu își pune viața în pericol. Atunci când el dorește să comunice, fii dispusă să-l asculți. Ori de câte ori are probleme și asigură-l că vei fi acolo pentru el. Fă-ți timp să-l asculți cu adevărat și nu-i minimiza sau ridiculiza trăirile.”

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com