Adolescentul vrea să-și facă tatuaj. Ai două alegeri în față. Îi poți interzice din prima să se tatueze, dar atunci vei risca să facă oricum acest lucru în secret. O altă variantă este să deschizi un dialog pentru a-l ghida să ia el însuși cea mai bună hotărâre. Adolescenții sunt impulsivi și pot face greșeli. Ceea ce li se pare acum ”super cool”, în câțiva ani s-ar putea să nici nu le mai placă sau chiar să le creeze probleme. Totuși, le este foarte greu să recunoască asta, iar părintele are nevoie de mult tact pentru a-i ghida.

Citește și: 5 moduri prin care să-ți ajuți adolescentul să-și facă prieteni mai ușor

Reacționează cu calm și înțelegere atunci când adolescentul vrea să-și facă tatuaj

”E bine să reacționezi cu calm și înțelegere”, te sfătuiește psihoterapeutul Tedy Creștin. ”Negația și critica directă duc la blocarea comunicării. În acest caz, adolescentul va respinge direct tot ce vine de la părinte. Dar în momentul în care el se simte înțeles și acceptat așa cum este, se deschide și crește gradul de sinceritate. La această vârstă, el nu îi apreciază pe cei care îi dau sfaturi ”de sus”, condescendent sau superior pentru că sunt mai bătrâni și mai experimentați decât el”, adaugă specialistul.

Vorbește sincer cu adolescentul care vrea să-și facă tatuaj

”I-aș spune unui părinte de adolescent că este important să comunice sincer și să întărească mi întâi relația cu copilul lui. Astfel, îi va înțelege motivele pentru care vrea să facă un asemenea gest. Va putea să-l învețe să-și asume consecințele deciziilor sale. Pe tânărul în cauză l-aș sfătui să se gândească bine timp de o lună dacă își dorește cu adevărat un tatuaj. După acest timp de reflecție, l-aș ruga să vină cu 10 motive pentru care consideră acum că nu va regreta decizia nici în viitorul îndepărtat”, spune psihoterapeutul despre adolescentul vrea să-și facă tatuaj.

Care pot fi motivele pentru care adolescentul vrea să-și facă tatuaj

Conform unui sondaj american, cei care se tatuează o fac din următoarele motive: să se simtă mai sexy (33 %), mai atractivi (32 %), să arate că sunt rebeli (27 %), să-și declare spiritualitatea (20 %), inteligența (13 %), să se poată angaja mai ușor (10 %) și să fie mai sănătoși (9 %). Dacă, de exemplu, fiica ta de 15 ani vrea să-și facă un tatuaj pentru a fi mai sexy și mai atractivă, poți lărgi conversația și vei afla de ce vrea să atragă mai mult atenția, cât de bine se simte în pielea ei, dacă are un prieten etc. Dacă fiul tău adolescent vrea să arate că este dur și rebel, ai vrea să explorezi care este gradul lui de mânie și violență. Îi este greu să-și facă prieteni la școală? Este cumva victimă sau agresor în relațiile cu ceilalți? Dacă tânărul aflat la prima dragoste vrea să-și tatueze numele iubitei, ar fi bine să vorbești cu el despre ce înseamnă o poveste de dragoste pe termen lung, fidelitate, dar și despre pericolul de a fi rănit într-o relație și despărțire.

Ajută-l să facă o alegere pe adolescentul care vrea să-și facă tatuaj

În discuțiile pe care le aveți, ar fi bine ca scopul tău să nu fie acela de a manipula adolescentul spre dorința ta, ci de a-l face conștient de consecințele alegerilor sale. Altfel, relația cu el va fi afectată pe termen lung. Este folositor să aibă oportunitatea de a-și asuma hotărârile pe care le ia. În câțiva ani, va fi nevoit să ia multe decizii și să suporte urmările lor. Până la urmă, un tatuaj nu este o problemă de viață și de moarte, cu repercusiuni majore. Deci, ar putea fi o bună oportunitatea de a-și exersa libertatea și de a conștientiza rezultatele pe care le au alegerile lui în lumea reală.

Citește și: Tatuaje și piercing-uri pentru copii? Cât de în regulă sunt 

Adolescentul vrea să-și facă tatuaj. Decizia îi aparține

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

”Pentru ca decizia ei/lui reziste în timp, ar fi util ca dorința și reprezentarea ei grafică fie o expresie a valorilor fundamentale ale adolescentului. L-aș sfătui să nu facă gestul dacă este doar o influență de moment, din dorința de a fi cool, de a aparține unui grup sau de a protesta împotriva părinților. Sigur că și valorile în care crede acum ar putea suferi schimbări în timp. Totuși, dacă tânărul este pregătit să-și asume și consecințele unei decizii negative, atunci părinții i-ar putea permite realizarea visului său. Ar trebui să se gândească mai întâi la costurile ridicate, dar și suferințele fizice, pe care le aduce eliminarea tatuajului dacă se va răzgândi în timp. Ar fi bine să mai mediteze asupra riscului de a nu reveni la imaginea dinainte. Dacă, după un interval rezonabil de gândire, adolescentul vine cu motive temeinice, atunci poate avea permisiunea să meargă mai departe,” spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Dacă ești interesat de această artă, află cum se fac tatuajele!

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com