Adolescentul nu vrea să facă nimic cu viața lui. Nu se gândește la viitor

Cum să-ți faci copilul să aibă un plan de viitor?”, poate te întrebi și tu. De cele mai multe ori, aceasta nu este cea mai bună întrebare. În ce privește dezvoltarea creierului, poate fi nepotrivit să-i ceri unui adolescent să se gândească la viitor, cel puțin nu în modul în care o face un adult. Mintea lui experimentează o explozie de activitate, în timp ce toate circuitele neuronale se înnoiesc. Acest fapt îl provoacă la o activitate continuă, scăzând capacitatea de concentrare.

În plus, cortexul prefrontal (responsabilul pentru gândirea logică, calcularea consecințelor actelor sale și pentru luarea deciziilor în mod logic) este încă în plină dezvoltare. Acesta este r Nu va ajunge la capacitate maximă decât după vârsta de 20 de ani. Atunci el va avea posibilitatea să facă alegeri mature.

Dacă nu se poate hotărî imediat după terminarea liceului, soluția ar fi să-și ia un an în care să facă voluntariat în ce domeniu vrea el. După aceea, și-ar putea da seama dacă vrea să meargă în continuare pe același drum sau alege un altul.

Citește și: Problemele adolescentului. Cum îl ajuți

Adolescentul nu vrea să facă nimic cu viața lui. Ajută-l să ia decizii bune

Chiar dacă pare că este haotic și nici nu mai pare foarte atașat de părinți, tu îți poți ajuta adolescentul să ia decizii bune. Menține relații de familie bazate pe încredere și respect. Pare că acest lucru nu are legătură cu planurile lui de viitor. Totuși, dacă se înțelege bine cu persoanele semnificative din viața lui și în casă domnește o atmosferă de bună înțelegere, va fi mai motivat și va avea mai multă încredere în el însuși.

Se știe că în această perioadă, prietenii au o influență mai mare asupra adolescenților. Cel mai bine ar fi fost ca de la o vârstă mai mică să fi avut grijă să-i formezi tu anturajul. Nici acum nu este prea târziu să-i prezinți câțiva tineri care au preocupări interesante sau să-i plătești un curs unde ar putea învăța ceva și ar putea cunoaște adolescenți pasionați care-și doresc să facă ceva cu viața lor.

Citește și:

Cum să-ți ajuți adolescentul să ajungă un adult responsabil

Probleme ale adolescentelor: 11 lucruri pe care părinții ar trebui să le știe

5 metode utile care te ajută când ai un adolescent cu personalitate

Sursa foto: 123rf.com