Ca mamă, te temi pentru siguranța puiului tău. Nu știi dacă este pregătit și dacă se va descurca. Mai ales, ți-e frică de ce s-ar putea întâmpla, de ce tentații ar putea să apară. ”Nu există o vârstă standard la care să-l poți lăsa adolescentul singur în vacanță. Unii adolescenți sunt mult mai maturi și mai independenți decât alții. Unii își doresc să fie independenți, alții nu”, este de părere psihoterapeutul Tedy Creștin.

Citește și: Adolescentul vrea să fie independent. Cât de multă libertate îi dai?

Adolescentul singur în vacanță. Cum știi dacă e pregătit

”Până la o plecare de unul singur, sunt probe mai mici pe care el le poate îndeplini, iar tu îți poți da seama dacă este pregătit sau nu”, spune specialistul care te îndeamnă să cântărești bine situația. ”Gândește-te: cum se comportă la o petrecere, la un spectacol sau la o activitate cu colegii? Se descurcă, este independent sau apar probleme? Cum face față sarcinilor de zi cu zi: igiena personală, îngrijirea hainelor, managementul banilor? Are mulți prieteni? Se descurcă la școală și în relațiile cu adulții? Merge singur la alte activități (cumpărături, sport, hobby-uri etc.)?”.

Citește și: Problemele adolescentelor: 11 lucruri pe care părinții ar trebui să le știe

Adolescentul singur în vacanță. Măsuri de precauție

Cel mai mult în decizia ta ar trebui să conteze maturitatea de care dă dovadă. Dacă până acum a dovedit că poți avea încredere în el, poate este momentul să-l lași să exploreze lumea. Dacă nici acasă nu stă departe de încurcături, mai bine îl mai ții sub observație până să-i dai drumul. Cunoaște tinerii alături de care pleacă și familiile lor, pentru a te asigura că este în companie bună. Ia numărul de telefon al unui tovarăș de călătorie, dar nu suna decât dacă este neapărat necesar.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com