E greu să-ți disciplinezi adolescentul care pierde nopțile

Adolescenții nu mai pot fi obligați să facă anumite lucruri. Ei trebuie convinși și motivați. Poate mai vor să mai stea la televizor mai mult sau să se joace pe calculator seara. Dar cel mai bine ar fi să nu privească la niciun monitor cu două ore înainter de culcare – sau măcar cu o oră. Lumina lor artificială transmite creierului mesajul că este încă zi și nu se declanșează producția de melatonină care induce somnul. Chiar dacă poți spune că tu, ca adult, poți sta mai mult seara, exemplul tău contează. Nu-i poți interzice adolescentului ceea ce ție îți permiți. Ar fi bine să renunțați și voi, tu și soțul, să mai vă uitați la televizor seara târziu.

Prima poveste de dragoste din viața adolescentului

Fără aparate electronice în dormitor

Este foarte important și spațiul în care doarme. Camera trebuie să fie bine aerisită și plăcută. Nu trebuie să nu aibă la îndemână televizor, computer, jocuri video sau alte aparate electronice. În schimb, poate exista un dvd-player cu muzică liniștitoare, care să se audă în surdină. Dacă zice că pierde nopțile pentru că are insomnii, învață-l câteva tehnici ca să scape de această problemă.

Respirația adâncă îl poate ajuta să se relaxeze și să adoarmă mai ușor. Învață-l să respire adânc, încercând să formeze baloane de săpun. Poți să-i mai spui să numere oile, dar și să inspire și să respire adânc de fiecare dată când numără. Dacă nu știe cum să facă asta, pune-l să-și aducă aminte cum făcea ca să-i iasă bine baloanele de săpun. Pe măsură ce va exersa, va reuși să se descurce mai bine.

Trebuie să existe reguli pentru adolescenți ca să nu mai piardă nopțile

”Umple timpul liber al copilului cu ieșiri în aer liber, cu sport. Puteți face chiar și împreună exerciții fizice. Nu e bine să-l lași să piardă timpul la televizor sau cu diverse gadget-uri electronice. Adolescentul este mai greu de controlat. El iese cu prietenii și poate veni mai târziu. Dar este de preferat să existe o regulă și să aibă o oră stabilită la care să ajungă acasă. Dacă învață după-amiază, iar tu pleci dimineață la serviciu, găsește modalități să-l verifici dacă s-a trezit. Îl poți suna sau poți ruga alte persoane (bunici, vecini) să treacă să-l verifice. În orice caz, obișnuința și rutina din fiecare seară reprezintă soluția pentru un raport somn-veghe echilibrat. Asigură-te că nu pierde nopțile.”

Citește și: Ce faci când copilul nu vrea să meargă la culcare

Sursa foto: 123rf.com