Adolescentul fură. Chiar dacă i-ai spus atunci când era mic că nu este bine să ia bunurile altora, este nevoie de o nouă discuție pe această temă. Explică-i care sunt consecințele legale și în ce încurcături poate intra. Există mai multe motive pentru care adolescentul ajunge să fure. Poate să ia bani de la părinți, lucruri de la școală sau chiar din magazine. Există moduri prin care îl poți opri să mai facă asta și poți preveni un comportament riscant în viitor.

Citește și: Cum îl înveți pe adolescentul tău să fie un om de succes

Adolescentul fură. Află de ce a făcut asta

Dacă a furat de la alte persoane, mergi cu el să restituie bunurile și să-și ceară scuze. Nu trebuie ca adolescentul să rămână cu impresia că este în regulă să fure, atâta vreme cât nu este prins. Și dacă a furat ceva din casă, tot va fi nevoie să dea înapoi. Ar putea să lucreze pentru a strânge bani sau face diverse servicii. Așa va învăța consecințele acțiunilor lui și modul dificil în care o greșeală poate fi îndreptată. Discută cu el și află care este motivul pentru care a făcut asta. De multe ori, adolescenții se simt presați să fie în rând cu ceilalți. Nu sunt primiți într-un anume grup dacă nu au telefon de ultimul tip sau dacă nu au haine de firmă. O bună parte a vieții lor e consumată de încercarea de a se integra social. S-ar putea să creadă că nu au altă șansă de a accede la obiectele care le oferă intrarea într-o anumită societate decât furând.

Citește și: Cum îți consolezi adolescentul după o decepție în dragoste

Când adolescentul fură pentru a primi atenție

Un alt motiv ar putea fi dorința de atenție. Adulții sunt de multe ori preocupați de serviciu, rate și alte griji. Se gândesc că, oricum, copiii au tot ce le trebuie, dar cel mai important lucru pentru aceștia ar fi timpul petrecut cu părinții. Încearcă să faci în așa fel încât să ieșiți împreună, să faceți lucruri care îl pasionează pe el și să stați de vorbă. Discutați și despre viața sexuală. Este un subiect sensibil și acesta ar fi un motiv pentru care fură. Poate îi este rușine să-ți ceară bani pentru mijloace contraceptive. Ar putea fi vorba și de niște comportamente riscante, cum ar fi fumatul sau chiar consumul de droguri. Bineînțeles, nu ar trebui să aprobi și să finanțezi, dar nici să țipi la el și să-l pedepsești drastic imediat ce ți-a făcut o mărturisire, pentru că altă dată nu-ți va mai spune nimic. Încearcă să-l faci să înțeleagă că își face singur rău și oprește-l să facă asta. Poți și să-l pedepsești într-un mod în care să-și dea seama că a greșit. Dacă este nevoie, apealează la specialiști în dependențe care să-l ajute să se lase. În același timp, asigură-l că-l iubești orice ar face.

 

Învață-l să gestioneze banii

Pentru lucruri care nu-i fac rău, dar pe care tu nu i le-ai putea sau nu vrei să-l finanțezi, învață-l cum să obțină singur banii. Ajută-l să-și facă un cv și să-și găsească primul job. Ajută-l să-și facă un buget și să economisească, astfel încât să-și poată lua lucrurile dorite. Încercați să găsiți și cele mai ieftine variante. Acelați obiect de la aceeași marcă se poate găsi în locuri diferite la prețuri mai mici sau mai mari. Astfel, va obține doar ceea ce-și dorește, dar își va și însuși niște abilități care îl vor ajuta în viitor. Dacă tânjește după prieteni, înscrie-l la activități extracuriculare, pentru a-și canaliza energia făcând ceva constructiv și a cunoaște tineri preocupați și de altceva decât de gadget-uri la modă. Dacă repetă greșeala, ar fi cazul să vorbești cu un terapeut de familie sau cu consilierul școlar pentru a găsi o soluție. Poți să-i dai și o sperietură bună amenințându-l că-l vei da pe mâna justiției. Arată-i documentare despre viața în casele de corecție și dă-i să citească legile referitoare la furt. Nu lua totul în glumă și arată-i că pot exista consecințe catastrofale, dacă va continua să facă asta.

 

Adolescentul fură? Va avea de suportat consecințele

”Acest comportament deviant poate avea două cauze principale. Poate fi vorba de un adolescent care fură de ”nevoie”. Are nevoie de bani pentru țigări, alcool, haine, gadgeturi sau alte lucruri pe care părinții nu i le-ar cumpăra. O altă categorie sunt adolescenții care fac asta din revoltă. Își manifestă furia specifică și inadaptarea socială prin acest gest îndreptat împotriva părinților pe care îi consideră vinovați de sentimentul lui de eșec. Ca reacție, părintele poate să-i dea posibilitatea tânărului să restituie banii printr-o formă de muncă: fie prestează o anumită activitate în gospodărie, fie în afara casei). I se mai poate scădea un timp o sumă din banii de buzunar până acoperă toată suma. Bineînțeles, adulții vor investiga de ce a procedat așa și vor face demersuri și să-l ajute să facă față provocărilor pe care le are,” spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Citește și:

Sursa foto: Irene Bonacchi