”Adolescenți pe mare” este o poezie frumoasă, dar realitatea este plină de capcane pentru un tânăr aflat la începutul vieții. I se pare că le știe pe toate – că noi, părinții, suntem depășiți și nu înțelegem cum merg lucrurile. Vrem numai să-i impunem interdicții pe care el abia așteaptă să le încalce. Ce faci, în aceste condiții?

Este din ce în ce mai greu să fii părinte de adolescenți. Internet la liber, venit „la pachet” cu tot felul de site-uri dubioase, droguri ”etnobotanice” legale, cluburi şi petreceri neconvenţionale. Sunt pe val numeroase tentaţii, cărora un adolescent cu greu le poate ţine piept.

S.O.S. pentru adolescenți – prietenii suspecte pe site-urile de socializare

Un pericol evident sunt site-urile de socializare. În momentul în care
se înscrie în astfel de reţele şi furnizează date reale, se expune pericolului de a fi acostat de persoane dubioase, care se pot ascunde în spatele unui nume fals. Soluţia nu e să-i restricţionezi accesul la astfel de comunităţi online, ci, mai degrabă, să purtaţi o discuţie li-beră în care să-i sugerezi că, pentru siguranţa lui, nu e bine să folosească numele adevărat pe net şi nici nu trebuie să dea oricui datele sale de identificare.

Și pentru adolescenți fructul interzis e mai dulce

Înainte de a-i parola calculatorul, de a-i pune gratii la uşă, de a-i verifica obsesiv mesajele pe mobil şi de a-i impune stingerea la opt, ţine seama de faptul că, la această vârstă, regulile există ca să fie încălcate. Constrângerea nu este o metodă bună de educaţie. Fii dechisă spre comunicare, doar aşa ai şanse să-i câştigi încrederea. Dacă nu se va simţi îngrădit, şansele de „a se afirma” prin deprinderi rele se vor înjumătăţi.

Citește și: Ce faci dacă suspectezi că adolescentul se droghează

Sursa foto:  Nadja Tatar / flickr.com