Chiar dacă mulți spun că adolescența este cea mai frumoasă perioadă din viața unui om, atunci când treci prin ea nu ți se pare că e chiar roz. Noi am uitat părțile negative și ne aducem aminte doar de aventurile frumoase ale unei vârste care acum o vedem ca fără griji.

Dacă ai un copil care trece prin adolescență, încearcă să îl înțelegi. Uneori, este greu să exrpime ceea ce simte, dar îți trimite semnale evidente că are nevoie de tine. Alteori, respinge orice vine de la un adult, dar tot trebuie să fii alături de el și să-l asiguri că îl iubești.

cristina radulescu-ion psihologFii alături de copilul tău!

Pe lângă schimbările fizice evidente care apar în organism, adolescența aduce cu sine și o mare sensibilitate. Viața lor interioară se complică și se diversifică. Intensitatea emoțiilor este în relație directă cu însemnătatea pe care o au pentru adolescent diverse fenomene, obiecte sau persoane. Ție ți se pare că acneea de pe fața copilului nu este cine știe ce, dar pentru el poate avea dimensiunea unei adevărate catastrofe. Adolescentul trăiește în mod paroxistic orice moment, se implică emoțional foarte tare și este foarte sensibil la critică. Perioada adolescenței lasă urme adânci, dacă se întâmplă să fie respins afectiv. Pentru că nu are maturitatea emoțională ca să ia un refuz ca atare, se va gândi că e ceva în neregulă cu el și se va consuma foarte tare. Își va pierde stima de sine și ar putea ajunge chiar la depresii majore, dacă nu are un sprijin emoțional. Părinții trebuie să îl susțină necondiționat, să nu îl judece, să îl ajute să depășească problema și, mai ales, să îi insufle sentimentul că are valoare, în ciuda micilor defecte fizice. Ar trebui ca părinții să aibă această atitudine încă dinainte ca cel mic să ajungă la vârsta pubertății. Astfel, le va fi ușor când ajunge în această perioadă dificilă.

Sursa foto: 123rf.com