Nimic nu-i e pe plac adolescentului rebel

Reproșurile pe care ți le face adolescentul tău rebel vin din diverse nemulțumiri ale lui, unele întemeiate, cum ar fi faptul că își dorește mai multă libertate și să fie tratat conform cu vârsta pe care o are. De multe ori, părintele rămâne un pic în urmă și consideră copilul a fi tot așa cum îl știa… mic, ignorând faptul că deja a crescut. De aici, frustrările tânărului care vede că e tratat ca un copil.

Vrea să te convingă să îl tratezi ca pe un adult

Prin acest comportament și criticile pe care ți le adresează, încearcă să te convingă pe tine, dar și pe sine înuși că e deja suficient de matur. Este nevoie de discuții sincere prin care să ajungeți la un compormis și de multă răbdare din partea voastră pentru că vor mai urma câțiva ani în care veți auzi mormăieli și critici din partea lui. Nu te impacienta nici de faptul că nu vrea să fie văzut cu tine de către prietenii lui. Te poți simți rănită, dar acesta este modul lui de a-și arăta independența. A fi văzut în compania părinților înseamnă pentru el că prietenii ar putea să creadă că nu se descurcă singur.

Reproșurile, expunere cifrată a problemelor

„Reproșurile lui sunt o expunere cifrată a problemelor cu care se confruntă. Dacă știi să îl asculți, îți poți da seama după ce tânjește. Adolescenții au nevoie să le fie confirmată capacitatea de a lua decizii și să li se acorde libertate. Dacă îți reproșează că nu l-ai educat bine, îl poți asculta ca să vezi ce anume nu este în conformitate cu valorile lui și puteți cădea de acord împreună la o înțelegere, aceea că educația îți oferă cheia unei mai bune autoeducări mai târziu. Îl poți ajuta să-și identifice valorile și apoi să le fixeze prin acțiuni alese cu grijă. Dar, în principiu este bine să-ți consulți copilul cu privire la deciziile importante din viața familiei. Chiar dacă în final nu vei ține cont de părerea lui, măcar îi poți oferi argumente pentru decizia luată,” spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Sursa foto: 123rf.com