Un adolescent preocupat doar de telefon nu este un caz izolat. Nu este niciun secret că adolescenții sunt pasionați de tehnologie. Ai nevoie de internet și pentru a lucra la proiecte școlare, dar și pentru a socializa cu prietenii. Totodată, aceasta este principala metodă de distracție a tinerilor din ziua de azi. Problema este că de la simpla utilizare la dependență nu sunt prea mulți pași, mai ales la această vârstă, când este mai greu să reziști tentațiilor.

Citește și: Așa ajuți adolescentul complexat

Un adolescent preocupat doar de telefon este o problemă a întregii societăți

Un sondaj efectuat în Statele Unite arată că 50 % dintre adolescenți simt că sunt dependenți de telefonul mobil, în timp ce 59 % dintre părinți cred asta despre copiii lor. Totodată, 72 % dintre tineri au spus că simt că trebuie să răspundă imediat dacă primesc un mesaj sau trebuie să verifice dacă au primit o notificare. 69 % au mărturisit că-și verifică telefonul cel puțin o dată pe oră. Societatea predispune adolescentul către astfel de activități”, observă psihoterapeutul Tedy Creștin. ”Modelele din jur sunt alți adolescenți care stau mereu cu telefonul în mână. Deci, din start, părinții se confruntă cu una din marile probleme contemporane”.

Cum previi dependența de telefon a adolescentului

Când ai un adolescent preocupat doar de telefon, te întrebi dacă nu cumva a ajuns la dependență. Poți preveni dependența de telefon sau internet ”prin valori cultivate încă de când este mic. Trebuie să vadă exemplul personal al părinților, mai ales în perioada 0-7 ani. Dacă părinții l-au educat să facă sport, să citească, să repare anumite obiecte etc. și ei fac asta în mod curent, aceste lucruri vor rămâne în mintea adolescentului.

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

Nu vei avea un adolescent preocupat doar de telefon, dacă în valorile lui de bază pe care și le-a însușit în copilărie intră un stil de viață sănătos, sportul, drumețiile, cititul, alte hobbyuri. Acestea îi vor da sentimentul de viață împlinită și va ști că așa e bine să trăiești. Astfel, el va face aceste lucruri, pentru intră în concepția lui despre viață. Sigur, va folosi și smartphone-ul, dar la un minim posibil și fără să uite de alte activități”, spune specialistul.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com