Se întâmplă ca o simplă remarcă a ta să-l facă să izbucnească. Atunci când era mic, se tăvălea pe jos. La 13 ani, țipă, trântește uși, iese din casă urlând… Mesajul lui e unul simplu, de revoltă: ”nu mă poți controla!”, iar tu nu ai vrea decât să-l calmezi și să-l protejezi de ce s-ar putea să I se întâmple dacă l-ai lăsa cu totul de capul lui.

Înțelege ceea ce simte

Pentru a înțelege cum îl poți ajuta, este important să cunoști două aspecte normale ale adolescenței: tinerii se concentrează pe ei înșiși și nevoia acută de recunoaștere. Pentru adolescenți, lumea se învârte în jurul nevoilor, problemelor și al dorințelor lor. Pe de altă parte, cred că au dreptul să primească ceea ce vor. Atunci când trebuie să ia o decizie, mulți adolescenți nu simt nevoia să-și consulte părinții. Mai mult, se simt insultați dacă aceștia încearcă să-i controleze. Este o parte normală a acestei etape. Respiră adânc și acceptă că micuțul tău a crescut și își dorește o viață independentă.

Nu lua personal toanele lui

Se mai adaugă și alte surse de stres la problemele lui: schimbările hormonale care îl dau peste cap, dar are de suportat și presiunea din partea grupului din care dorește să facă față și care impune anumite standarde. Aceste probleme îl fac să fie mai iritabil. Dar nici tu, ca părinte, nu reziști prea mult. E greu să nu iei personal toanele lui. Chiar dacă nu poți să-l lași să facă toate prostiile, îl calmezi tocmai dându-i sentimentul că e în control și că ai încredere în deciziile pe care le ia. Atunci când există sentimentul de siguranță în relația voastră, vei putea mai ușor să-l influențezi în mod discret – și nu să-i impui să ia deciziile bune. Argumentează atunci când îi interzici să facă ceva. Nu spune ”pentru că așa zic eu!”. Oferă și alternative. De exemplu, poate nu îl lași peste noapte la o petrecere, dar îl vei duce la mall a doua zi cu prietenii lui cei mai buni sau îi vei da bani să meargă la un film.

Sursa foto: 123rf.com / xalanx