Toate cuplurile se ceartă. Important este cum își rezolvă conflictele. Pentru a se împăca, ar trebui să știe adevăratul motiv de supărare. De multe ori, sunt etalate doar pretexte. Adevăratele motive de ceartă în cuplu sunt diferite de pretextele pe care le invocă atunci când se ceartă.

Cauzele adevărate ale certurilor

”Motivele invocate sau de suprafață pot fi foarte diferite. Pot fi certuri pe absolut orice temă, critici constante, lupte pentru cine deține puterea etc. Cauzele adevărate sunt mai dificil de descoperit pentru că, uneori, nu sunt conștientizate nici de cei în cauză”, spune psihoterapeutul Tedy Creștin. ”Însă, după o scurtă analiză, vor vedea că multe provin din valorile diferite ale partenerilor, scopurile  sau stilurile de viață diferite, priorități contrare, lipsa de empatie, erori în comunicare sau interpretare”, adaugă specialistul.

Adevăratele motive de ceartă în cuplu: Lipsa de comunicare

Pentru unii, anumite obiceiuri pot fi tabu, dar pentru alții pot fi ceva obișnuit. Dacă aceste lucruri nu se discută din timp și nu se stabilesc reguli cu care să fie de acord amândoi, vor izbucni nenumărate conflicte. Lipsa comunicării este unul dintre cele mai întâlnite motive de ceartă. Unul gândește că lucrurile trebuie făcute într-un anume fel, altul are altă părere. În loc să discute, fiecare face cum crede de cuviință și se supără că celălalt are altă opinie. Dacă s-ar pune la masă și ar vorbi înainte de a acționa, ar fi scutiți de multe bătăi de cap. Dacă nu fac asta, vor avea o problemă mai mare: nu se vor mai simți aproape unul de celălalt și vor deveni, cu timpul, doi străini.

Familia și prietenii

Familia extinsă și prietenii pot fi de multe ori unul dintre adevăratele motive de ceartă în cuplu.  Fiecare investește mult emoțional în oamenii dragi, dar și în partenerul de viață. Atunci când acesta ne disprețuiește apropiații, ne simțim personal jignite. Se întâmplă uneori chiar noi să fim nemulțumite de rude și să ne plângem soțului, dar să nu admitem ca el să le critice. Trebuie să înțelegem, la rândul nostru, delicatețea subiectului și să avem grijă ce vorbim și cum ne purtăm cu persoanele dragi lui. Bineînțeles, nu înseamnă că vom tolera orice sau să fim false, dar vom încerca măcar să fim politicoase. Dacă e nevoie, vom păstra distanța sau chiar vom vorbi cu partenerul, dar cu grijă și respect.

Adevăratele motive de ceartă în cuplu: Lipsa de intimitate

O altă problemă pentru care se ceartă în realitate cuplurile, dar puțini vorbesc despre ea este lipsa de intimitate fizică, dar și emoțională. Pentru a o rezolva, este nevoie ca amândoi sau măcar unul să acționeze. Cel care are inițiativa ar putea căuta moduri de a se apropia de partener și de a-și arăta afecțiunea. Chiar dacă intimitatea include și relațiile sexuale, nu se mărginește la ele. Contează mult gesturile mici de afecțiune, cuvintele calde sau timpul petrecut împreună. Încercați să aveți mai multe momente frumoase pe care să le împărtășiți. Faceți un grătar la iarbă verde. Plimbați-vă de mână în parc sau, pur și simplu, stați de vorbă seara la un pahar cu vin.

Opinii diferite

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395”Este tipic cazul în care partenerii au început relația bazându-se pe ceva care îi atrage unul la celălalt: un hobby comun, o atracție fizică puternică, dorința de a împărți viața cu cineva, presiunea socială din jur etc. Apoi, cu timpul, au observat ce îi desparte. Este bine ca amândoi să înțeleagă ce-i atrage unul la celălalt și de ce vor să fie împreună, dar este util și să înțeleagă și ce-i desparte. O metodă foarte eficientă să afle adevăratele motive de ceartă în cuplu ar fi să apeleze la terapia de cuplu. Acesta este un demers organizat, pe un teren neutru, coordonat de un specialist. În cadrul terapiei, cei doi își îmbunătățesc empatia și comunicarea reală. Vor decide în cunoștință de cauză dacă vor să rămână împreună și vor să facă eforturi pentru a-și îmbunătăți relația sau realizează că nu sunt destul de motivați să continue,” spune psihoterapeutul Tedy Creștin.