Test online care te ajută să-ți verifici sănătatea

Un medic de la Clinica Cleveland, Dr. Carol Burke, președintele Colegiului American de Gastroenterologie, a dezvoltat un instrument online prin care se poate preveni cancerului de colon.

Acest test poate fi făcut în numai 5 minute și îți poate spune dacă ai predispoziția de a face cancer de colon.

Testul presupune răspunderea la un set de întrebări despre dietă, istoricul familial al bolii, vârsta, sexul, greutatea, istoricul fumatului și multe altele.

La final se primește un scor de risc pentru cancerul de colon și o recomandare de screening personalizată.

De asemenea, primiți un arbore genealogic care arată rudele raportate a fi afectate de cancer colorectal sau polipi.

Vă indică vârsta la care să începeți să faceți screening-ul și cât de frecvent ar trebui să-l faceți, scrie Daily Mail citat de Libertatea.

Cercetatorii subliniază faptul că până la 85 la sută din cazurile de cancer colorectal ar putea fi prevenite sau tratate cu succes în cazul in care cei care sunt eligibili pentru screening-ul l-ar și efectua.

Prevenția este importantă

Și jumătate din toate cazurile de cancer intestinal din Marea Britanie ar putea fi prevenite printr-o greutate sănătoasă, să mănânce bine și să fie fizic activi, potrivit World Cancer Research Fund.

Pe de altă parte, și un test de sânge poate detecta cancerul de colon. Vezi cum e posibil!

Dicționar medical: Cancerul de colon – simptome, cauze, tratamente

Cancerul de colon reprezintă cancerul intestinului gros (colonul), localizat în partea inferioară a sistemului digestiv.

Cancerul rectal este cancerul care apare în zona ultimilor centimetri din colon. Adesea, aceste tipuri de cancer se numesc cancere colorectale.

Cea mai mare parte a cancerelor de colon încep prin apariția unor formațiuni tumorale benigne numite polipi adenomatoși.

În timp, unii dintre acești polipi urmează o evoluție malignă, transformându-se în adenocarcinoame.

Polipii pot fi reduși ca dimensiune și aproape asimptomatici. Medicii recomandă controale periodice pentru a preveni cancerul de colon prin identificarea și îndepărtarea polipilor înainte să devină cancerigeni.

Sursa foto