Adolescenții sunt, de obicei, rebeli. Vor să testeze noi limite, să arate că s-au maturizat. Totuși, un adolescent rebel se poate expune singur unor pericole. Băutul peste măsură, drogurile, relațiile sexuale neprotejate etc. pot fi considerate drept acte de bravadă pe care orice tânăr ar trebui să le încerce ca să fie ”cool”.

Probleme mai obișnuite, dar nici ele de dorit, sunt cele de sănătate sau sociale la care cei de vârsta lor se expun prin sedentarism, statul în exces pe internet și prin obiceiurile alimentare nesănătoase. Dar cum să convingi un adolescent rebel să adopte un stil de viață sănătos atunci când el nici nu se gândește să te mai asculte?

Poveste de viață: ”Mamă de adolescent de ești, viața din plin o trăiești”

Explică-i consecințele faptelor interzise

”Este important să-l înveți de mic ceea ce este bine pentru el”, spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu. Dacă a ajuns deja la pubertate și este dea un adolescent rebel, este mai greu să-l dezveți de anumite obiceiuri și să-l îndemni la bine. ”Este foarte important să-l educi din timp și să-i explici care sunt consecințele acțiunilor pe care i le interzici. Îl poți lăsa să experimenteze pe pielea lui anumite lucruri mai puțin periculoase. De exemplu, îl poți lăsa să meargă cu tema nefăcută la școală și să vadă cum este să primească o notă proastă sau mustrările profesorului. În cazul în care stai mereu cu gura pe el și nu-i explici de ce îi spui ”nu”, nu va înțelege motivul și va fi tentat chiar de fructul oprit”.

Reacționeză cu calm și cu înțelegere chiar dacă ai în față un adolescent rebel

”Procedeul de a explica interdicția funcționează și la copiii mai mici, dar și la adolescenți”, precizează specialistul. ”Dacă, în schimb, doar îi interzici anumite lucruri fără explicații sau reproșuri de genul nu te-ai gândit că se putea întâmpla…”, tânărul va încerca să-și câștige independența dorită cu mai multă luptă. Gândul unui adolescent rebel va fi să-ți demonstreze că te înșeli”. În acest caz, se poate pune pe sine însuși în pericol, iar relația voastră va fi mult timp compromisă. Chiar și atunci când vine cu o cerere sau o problemă mai trăsnită, este bine să reacționezi cu calm și înțelegere.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com