Dacă copilul dumneavoastră este supraponderal sau obez, trebuie să fiți foarte îngrijorați. Obezitatea la copii este în creștere în întreaga lume.

Potrivit OMS (Organizația Mondială a Sănătății), numărul copiilor supraponderali sau obezi (cu vârsta cuprinsă între 0 și 5 ani) a crescut de la 32 de milioane la nivel global în 1990 la 41 de milioane în 2016.

Numai în regiunea Africană a OMS numărul de supraponderali sau copiii obezi au crescut de la 4 la 9 milioane în aceeași perioadă.

O mare majoritate a copiilor supraponderali sau obezi trăiesc în țările în curs de dezvoltare, unde rata de creștere a fost cu peste 30% mai mare decât cea a țărilor dezvoltate.

Fără interferențe, sugarii obezi și copii vor continua probabil să fie obezi în timpul copilăriei, adolescenței și maturității.

Prin urmare, aveți dreptate să fiți îngrijorate de sănătatea copilului dumneavoastră.

Ce beneficii are uleiul de pește pentru copii. Este bun și pentru adulți

Există numeroase motive care pot contribui la obezitate, cum ar fi alimentarea necorespunzătoare a copilului, hrănirea ce alimente pentru copii bogate în zaharuri și grăsimi.

Lipsa mișcării mai este de vină, consumul de alimente nesănătoase și alimente bogate în glucoză „consumatoare de energie” , și chiar norme culturale, cum ar fi „un copil gras este un copil sănătos”.

În cazul în care copilul începe să ia în greutate, trebuie să începeți imediat să căutați soluții pentru a-l readuce la o greutate normală vârstei sale.

Copiii obezi sunt mai predispuși să dezvolte o varietate de probleme de sănătate ca adulții.

Acestea includ:

– boli cardiovasculare

– rezistența la insulină (adesea un semn precoce al diabetului iminent)

– tulburări musculoscheletale (în special osteoartrita – o boală degenerativă extrem de dezactivată a articulațiilor)

– unele tipuri de cancer (endometrial, mamar și colon)

9 sfaturi uimitoare pentru a vă ajuta copilul să piardă în greutate

1. Încurajați mișcarea

Activitățile aerobice și sportul vă vor ajuta copilul să își consume caloriile. Plimbarea normală, joggingul, bicicleta, plimbarea cu role, inotul, fotbalul, baschetul sunt modalități foarte bune de a arde calorii.

Ar trebui să încurajați activitatea fizică a copilului în alte moduri, cum ar fi deplasarea pe distanțe scurte în loc să ia mașina sau folosirea unei biciclete.

De asemenea, îl puteți cere să urce scările în loc să ia liftul.

2. Modificați obiceiurile alimentare ale familiei

Încurajați copilul să mănânce numai atunci când este înfometat și nu ca activitate ce îi face plăcere.

Copiii și adolescenții au câteodată tendința de a mânca atunci când sunt plictisiți sau tensionați.

Serviți masa familie numai în bucătărie, fără alte distrageri, cum ar fi televizorul.

Nu permiteți copilului să stea pe telefon în timp ce mănâncă. Dacă copilul este distras în timp ce mănâncă, s-ar putea să nu-și dea seama cât de mult mănâncă.

3. Stabiliți obiective realizabile

Copiii sunt mereu în creștere rapidă și poate fi o idee mai bună să-i ajuți să-și mențină greutatea, în loc să o piardă.

Pe măsură ce copilul tău crește mai înalt fără a lua în greutate, el va deveni în mod natural mai slab.

Pentru copiii supraponderali sau obezi, o pierdere în greutate de un kilogram pe săptămână este un obiectiv bun.

Cu cât aceștiea ating obiectivul, cu atât mai multă credință vor avea în modificările pe care trebuie să le întreprindă pentru a pierde în greutate. Continuă să-i încurajezi și să-i ridici moralul.

Obezitatea la copii – 10 alimente care mențin sub control greutatea copiilor

4. Încercați modificarea/condiționarea comportamentului

Copiii vor răspunde întotdeauna la o astfel de metodă de administrare. Un sistem de recompensare vă poate ajuta să vă inspirați copilul să rămână în dieta și programul de exerciții fizice.

De exemplu, dacă copilul bea apă în loc de suc timp de o săptămână, recompensează-l cu o activitate preferată sau jucărie.

Nu recompensați copilul cu dulciuri, ciocolată sau cu alimente de orice fel.

5. Alege alimente sănătoase și nutritive

Încurajați-vă copilul să mănânce mai multe mese mici în fiecare zi, astfel încât să nu simtă foame pentru perioade lungi de timp, ceea ce poate duce în cele din urmă la mâncat excesiv.

Nu-i permiteți să mănânce porții mari de hrană după ce va flămânzi pentru perioade lungi de timp. Umpleți cămara cu multe fructe și legume și încurajați-l să bea apă.

O portocală nu are doar mai puține calorii decât un pahar de suc de portocale, dar are fibre care pot ajuta copilul să se simtă mai plin și mai multumit.

Oferiți alimente cu conținut scăzut de grăsimi cum ar fi laptele degresat și iaurturile sau brânzeturile cu conținut scăzut de grăsimi, dar nu zero grăsimi.

6. Susține-l mereu

Copilul ar putea începe să piardă inspirația după ceva timp. Este treaba voastră să-i mențineți moralul și să-l ajutați să își atingă scopul final.

Întotdeauna continuați să-l încurajați și să-l inspirați. Dacă pierde 4 kilograme în loc de 5 pe săptămână, spune-i că este la fel de bun.

Trebuie să simtă ca dieta este de lucru, că are progrese minunate.

Asigurați-vă că nu țineți prea multe alimente nesănătoase în casă. Păstrați bucăți de morcovi și țelină, precum și fructe la însemână.

Faceți mese sănătoase cu conținut scăzut de grăsimi pentru toți cei din casă. Și mai presus de orice, să vă sprijiniți copilul și să-i oferiți multă încurajare.

Diabetul la copii. Ce ar trebui să știi despre această boală

7. Sport la domiciliu

Îți poți încuraja copilul să facă câteva exerciții simple la domiciliu. Păstrați niște echipamente simple, cum ar fi ganterele, etc și încercați să le încorporați în rutina copilului, ba chiar și a voastră.

Acesta va păstra copilul motivat să muncească din greu și va fi convenabil, deoarece va avea confortul de acasă.

Nu uitați că voi, ca părinți, le puteți da cele mai bune exemple. De la mișcare și până la alimentație. Dacă voi nu faceți nimic, el nu va fi motivat.

Încurajați-vă copilul să se alăture unor cursuri care includ activități fizice riguroase, cum ar fi înotul, karate, baschet, dans etc.

Va fi mai degrabă o activitate distractivă, în loc de un efort conștient de a pierde în greutate, ceea ce este mai recomandabil pentru sănătatea mentală a copilului dumneavoastră.

8. Mențineți o înregistrare a progresului

Puteți face acest lucru prin diagrame pe care le puneți pe pereți, frigider, etc, undeva la vedere. Pentru fiecare cinci kilograme pe care el le pierde, pune o bifă/o bulină pe calendarul.

În plus, va vedea progresele pe care le-a făcut și o va inspira să devină mai sănătos.

Metabolismul copiilor – ce este adevărat și ce este fals

9. Vizitați medicul

Consultați-vă medicul pentru sfaturi despre cum să vă ajutați copilul să piardă în greutate într-un mod sănătos.

Eliminarea bruscă a tuturor caloriilor și a carbohidraților poate fi în detrimentul sănătății copilului, deoarece au metabolism mai rapid și trebuie să mănânce mai frecvent.

Prin urmare, dacă intenționați să puneți copilul la dietă, consultați un medic specialist astfel încât să o faceți într-un mod sănătos și eficient.

Îți punem la dispoziție un dicționar medical de boli, semne, simptome și metode de tratament, care să te ajute să afli mai multe despre corpul tău și despre modul în care el funcționează.

Sursa foto