În condițiile în care copiii petrec foarte mult timp jucându-se pe calculator, pe tablete sau pe telefoanele mobile, tot mai mulți părinți aleg să le ia celor mici astfel de jocuri captivante, dar accesibile ca preț, care să le dezvolte imaginația, creativitatea și să le mențină interesul. Iar părinții care se joacă și ei alături de copiii lor pot beneficia din plin de toate avantajele pe care le aduc puzzle-urile.

Îmbunătățesc abilitățile de rezolvare a problemelor

Scopul oricărui joc puzzle este să unești piesele până când obții o formă sau o imagine. Cu cât puzzle-ul are mai multe piese, cu atât este mai dificil de rezolvat. Există mai multe strategii care pot ușura soluționarea unui puzzle, așa că cei mici au ocazia să își dezvolte abilitățile de rezolvare a problemelor, încercând să găsească cea mai simplă cale pentru a termina puzzle-ul.

Îmbunătățesc capacitatea de concentrare

Jocurile puzzle sunt cunoscute pentru efectul de „dependență” pe care îl au asupra celor care încearcă să le termine. Culorile, formele și mărimile pieselor pot menține atenția și suscită interesul chiar și persoanelor care nu au răbdare sau se plictisesc repede.

Ameliorarea stresului și anxietății

Rezolvarea unui puzzle are asupra organismului aceleași efecte precum o sesiune de meditație, întrucât induce corpului o senzație de calm și liniște. Pentru că ne concentrăm asupra combinării pieselor, mintea noastră se golește de problemele cotidiene, ceea ce ameliorează stresul și anxietatea resimțite pe parcursul zilei.

Îmbunătățirea dexterității

Pentru copiii, puzzle-urile pot ajuta la îmbunătățirea dexterității și a funcțiilor motorii. Îmbinarea pieselor de mici dimensiuni poate fi de ajutor chiar și pentru adulți, scrie Female First.

Îmbunătățirea memoriei

Puzzle-urile ne pot ajuta să ne îmbunătățim memoria, pentru că o exersăm de fiecare dată când ne amintim unde s-ar potrivi o piesă sau cum să îmbinăm mai multe piese pentru a ajunge la imaginea finală.

Îmbunătățirea abilităților de socializare

Rezolvarea puzzle-urilor împreună cu cineva încurajează comunicarea și discuțiile, ceea ce poate duce, în cazul copiilor, la îmbunătățirea abilităților de socializare și relaționare cu cei din jur.

Încurajarea independenței

Un puzzle poate fi făcut și de o singură persoană, așa că un copil care se joacă singur învață să fie independent, să se descurce pe cont propriu și să rezolve singur problemele pe care le întâmpină.

Învățarea perseverenței

În funcție de dificultate, rezolvarea unui puzzle poate dura de la câteva ore până la câteva săptămâni. Asta înseamnă că un copil care începe un puzzle dificil trebuie să învețe să nu se dea bătut, să persevereze și să aibă răbdare. Atunci când termină un puzzle, copiii capătă mai multă încredere în ei și li se confirmă că își pot atinge obiectivele, dacă muncesc pentru asta și dacă nu se așteaptă ca totul să se întâmple peste noapte.

Toate aceste beneficii contribuie la dezvoltarea abilităților cognitive și emoționale ale copiilor, mai ales în condițiile în care unele jocuri moderne nu le mai solicită la fel de mult creativitatea sau imaginația de care vor avea atât de multă nevoie în viitor.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright:VGstockstudio

(P) Material realizat în colaborare cu Nicoro