Aparent, Bucureștiul nu se află în topul celor mai toride 10 capitale europene, în timpul verii, cu toate că apare la loc fruntaș, în regiunea Europa de Est. Noi știm mai bine, însă: nu doar capitala, dar întreaga Românie știe ce înseamnă o vară cu adevărat fierbinte. Cunoaștem problema, dar cum o rezolvăm?

Am pregătit o listă cu idei răcoritoare – 8 sfaturi numai bune de urmat și acasă, dar și pe stradă. Hai să vedem ce soluții avem la îndemână:

Dimineața, pe răcoare – aceasta ar trebui să fie deviza verii. Trezirea la ore matinale, în acest caz, nu e neapărat dictată de nevoia de a rezolva cât mai multe lucruri, într-o singură zi, ci de argumente chiar mai practice: la amiază, din cauza călduri înăbușitoare, nivelul de energie scade drastic. Dimineața este, deci, cel mai bun prieten, pe timp de vară.

Nu este suficient să porți haine subțiri, mai importante sunt țesăturile din care acestea sunt confecționate. Înlocuiește poliesterul și alte materiale sintetice cu texturi naturale, care protejează mult mai bine împotriva căldurii excesive și sunt blânde cu pielea. Alege inul, bumbacul, mătasea.

Instalează, în sfârșit, aparatul de aer condiționat, lucru pe care îl tot amâni de câțiva ani. Nu o spunem noi, o spun datele producătorilor. Se pare că românii se află la mare distanță de media europeană, în privința folosirii acestor dispozitive în mod constant, iar decizia de a achiziționa unul este mai mereu spontană și dictată de creșterea rapidă a temperaturilor. Nu aștepta să te prindă căldura mare fără el și alege aparatul în primul rând în funcție de capacitatea adecvată camerei.

Înlocuiește vinul roșu cu cel alb, răcit. Într-o țară cu podgorii, crame și nenumărate branduri, este perfect în regulă să atingem și acest subiect. Un pahar de vin alb cu gheață este răcoritor, mai ales dacă îl asortezi cu un platou de brânzeturi fine.

Ceea ce ne aduce la următorul punct: ce, cum și cât gătești vara. Cu siguranță, îți este familiară discuția. Nu facem acum altceva decât să îți reamintim că vara este momentul în care poți înlocui mâncărurile grele și care, în plus, aduc căldură în casă prin intensa lor preparare termică, cu gustări ușoare, salate și legume în stare crudă. Iar un mic dejun cu pepene roșu și o felie de pâine alături este perfect și aduce beneficii pentru sănătate.

Stai la casă? Plantează un copac în zona de sud a clădirii. Este adevărat, un arbore crește greu și mișcarea asta nu te ajută prea mult în acest an. Dar este o investiție pentru verile viitoare, multe chiar. Un copac plantat la sud de casă atrage răcoarea și, pe deasupra, te face ecologistă.

Bun venit, cafea cu gheață! Nu îți sugerăm să renunți cu totul la cafeaua preferată. Știm cât de greu te-am convinge și nici nu ne-am propus să facem asta, cu toate că e bine să știi că o doză mai mică, pe perioada verii, ajută la hidratare. Dar, din când în când, în ieșirile în oraș, poți testa soluții reci și nu tocmai clasice, care sunt la fel de gustoase. Dacă ceaiul rece îți este deja familiar, încearcă și cafeaua răcoroasă.

Nu uita de sticla de apă, oriunde ai merge, în timpul zilei. Sfatul medicilor, pe timp de vară, se dovedește a fi unul dintre cele mai simple și utile. Indiferent la ce alte soluții de răcorire apelezi, o sticluță cu apă rece, strecurată în poșetă, este un aliat de încredere, din mai până în septembrie.

Te-am convins? Tu cum treci mai ușor prin vară, de obicei?

Sursă foto: Shutterstock