Atunci când vei deveni părinte vei înțelege că te plângeai de probleme minore anterior. După ce ai un copil dai piept cu atâtea lucruri noi încât ai impresia că nu te pricepi la nimic.

Este bine să fii atentă la toate detaliile care pot trăda o stare de sănătate alterată a micuțului și să acționezi în consecință.

Înveți, cu timpul, când are febră, o urticarie, când îl doare burtica și așa mai departe.

4 sfaturi vitale de la pediatri pentru hrănirea copiilor până în 3 ani

7 probleme de sănătate ale copilului pe care nu ar trebui să le ignori

1. Febra mare

Nu este de glumit cu febra, în general, și nici atunci când este crescută.

Temperatura ridicată este însoțită, deseori, și de alte simptome.

Trebuie luată în calcul și starea generală a copilului, manifestările sale, comportamentul.

Dacă sunt neobișnuite, atunci trebuie să iei măsuri și să discuți imediat cu un pediatru.

În general, temperatura crescută este un mijloc de apărare al organismului de apărare împotriva virușilor și bacteriilor.

2. Febra ține mai multe zile

Dacă febra se întinde pe o perioadă mai lungă, gen 5 zile, și nu a răspuns la tratamenul normal aplicat, cere sfatul medicului.

Nu-i administra micuțului medicamente care nu au fost prescrise de doctor. Chiar dacă altui copil i-au fost utile. Fiecare organism este diferit și reacționează diferit.

Febra care se întinde pe o perioadă mai lungă poate trăda o infecție bacteriană de genul pneumoniei, care necesită un tratament serios.

3. Iritații pe piele

Dacă copilului îi apar iritații pe piele în formă de cerc și cu o pată de culoare deschisă în centru este semn al bolii Lyme.

Dacă cel mic respiră cu dificultate, este agitat sau letargic, cheamă imediat medicul.

4. Alunițe neobișnuite

Verifică periodic pielea copilului pentru a observa din timp schimbările ce apar.

Astfel, dacă observi o aluniță nouă care are un aspect neobișnuit, mergi la medic pentru a o verifica.

La fel și dacă alte alunițe de pe corp își modifică forma, culoarea, aspectul.

Nu umbla la ele sub nicio formă, căci îi poți face rău copilului.

Dormitul pe spate la sugari, este o poziție sigură sau nu?

5. Durere de stomac subită

Dacă copilul are dureri în partea dreaptă, cereți-i să sară în sus.

Dacă este greu pentru el să facă acest lucru, poate fi un semn de apendicită.

Deși apendicele se află pe partea dreaptă inferioară a abdomenului, durerea provocată de apendicită poate începe în jurul buricului și poate migra spre dreapta.

„Cu un virus normal al stomacului, există de obicei febră, apoi vărsături, apoi dureri de stomac și diaree”, spune dr. Brown.

Cu apendicita, uneori e diaree, apoi durere abdominală, apoi vomă, durere, febră.

Dacă observați aceste simptome, contactați-vă medicul – apendicita progresează rapid și este tratată cel mai eficient când este depistată devreme.

Dacă copilul are sub vârsta de 4 ani și suferă de dureri de stomac care îl determină să se aplece într-un minut și să fie bine în următorul, ar putea fi un semn de intususcepție.

Aceasta este o tulburare gravă care afectează în mod obișnuit copii mici, în care o parte a intestinului alunecă în cealaltă.

Durerea apare în creșteri de 20-60 de minute și poate fi însoțită de vărsături, febră, sânge în scaun sau mișcări ale intestinelor care au un aspect „marionetă”.

Apelați medicul dacă copilul are dureri severe”. Dacă există crampe și semne în scaun, mergeți direct la spital.

6. Urinează foarte puțin

Gura și buzele uscate, urinarea scăzută, fontanela plată (la sugari), pielea uscată sau pielea care rămâne aglomerată atunci când o prinzi, sau vărsături, sau diaree.

Acestea sunt semne asociate cu deshidratarea și trebuie tratate rapid, deoarece deshidratarea poate duce la probleme mai grave.

Sunați la doctor, ambulanță sau mergeți la spital dacă credeți că micuțul se apropie de această etapă.

7. Vomă cu dureri de cap

O durere de cap ce apare la primele ore ale dimineții și trezește copilul din somn sau apare peste noapte și este însoțită de vomă ar trebui să te alarmeze.

Acestea sunt semne ale unei migrene, iar numai și numai medicul poate stabili un tratament în urma consultației pacientului.

În cazul copiilor, migrenele nu sunt periculoase, dar pot fi moștenite genetic.

Totuși, dacă aceste simptome apar la copilul tău, nu ezita să suni doctorul.

Acestea sunt numai câteva dintre experiențele pe care ar fi bine să nu le întâlnești la copilul tău. Din nefericire, ele există.

Mergi la medicul pediatru pentru consultul de rutină și pentru a preveni orice problemă de sănătate a copilului, dar și a voastră, ca părinți.

Îți punem la dispoziție un dicționar medical de boli, semne, simptome și metode de tratament, care să te ajute să afli mai multe despre corpul tău și despre modul în care el funcționează.

Sursa foto