7 moduri creative prin care poți să-ți faci copilul să fie mai implicat și activ:

  1. Arată-ți entuziasmul

Una dintre cele mai simple metode prin care cel mic poate fi mai activ este dacă și tu participi, cu entuziasm, alături de el. Nu uita că poate să citească, să înțeleagă și să interpreteze destul de bine expresiile și gesturile tale, iar timpul pe care i-l vei oferi va fi foarte important pentru el.

  1. Oferă-i un rol central

Cu cât va avea un rol mai important, cu atât va fi mai implicat și activ în ceea ce face. Spre exemplu, atunci când îi spui o poveste, ajută-l să contribuie la ea, pentru ca în acest fel să-și păstreze atenția mai mult timp. O altă cale prin care poți să-l ții mereu implicat și atent este să-l pui pe el să aibă controlul situației. Spre exemplu, poți să-l lași să conducă masini cu telecomanda, unde mișcările sale vor influența de fiecare dată direcția. Astfel, prin joacă, va învăța că este responsabil pentru fiecare decizie pe care o ia, chit că vorbim pentru moment despre o simplă mașină de jucărie.

  1. Transformă totul într-un joc

Chiar și activitățile care nu sunt neapărat distractive pentru un copil pot fi transformate în ore plăcute dacă le transformi într-un joc. Copiii sunt competitivi, așa că profită de acest lucru cât mai des. Asta va însemna să ai și tu ceva rezerve de energie după o zi de muncă să duci acest tip de joc până la capăt.

  1. Oferă-i experiențe reale

Decât să-i povestești despre plante și animale, mai bine îl duci să planteze un copac sau să vadă animalele despre care a auzit doar de pe internet la grădina zoologică. În acest fel va putea interacționa direct cu lucrurile despre care până acum a auzi doar în povești.

  1. Joacă-te cu culori

Mai ales în cazul copiilor mici, culorile pot fi foarte eficiente pentru a-i ajuta să învețe mai ușor. Caută cărți care conțin imagini vii cu multe culori, iar astfel cel mic va fi mult mai atent în fața unei lecturi.

  1. Totul trebuie să fie o poveste

Copiii iubesc poveștile, așa că una dintre metodele utile prin care îl poți ține atent este să construiești povești în jurul activităților sale. Prin povești, arată studiile, creierul poate memora cea mai mare cantitate de informație, spre deosebire de orice altă formă.

  1. Fii clară și consecventă

Poate părea neașteptat, dar copiii preferă de multe ori rutina, pentru că știu de fiecare dată la ce se pot aștepta, mai ales dacă la final se află o recompensă pentru ei, cum ar fi o oră în plus de joacă sau o gustare dulce. De aceea trebuie să fii mereu consecventă în comportamentul tău, pentru ca cel mic să poată avea încredere în ceea ce îi zici. Atitudinea ta îl va determina și pe cel mic să facă ce îi ceri.

Sursă foto: Shutterstock / Copyright: NadyaEugene

(P) Articol realizat împreună cu nicoro.ro