7 lucruri pentru care nu ai cum să te pregătești când aștepți un copil:
- Cum vor arăta primele luni după naștere
Fericirea unui copil adus pe lume este unică, este incredibilă și va rămâne un reper pentru tot restul vieții tale. Însă primele luni după naștere vor fi surprinzătoare, atât pentru tine, cât și pentru întreaga familie. Și asta pentru că nu toate noutățile și schimbările din viața ta pot fi cuprinse în cărți de specialitate, prietenii și familia nu vor putea să te facă să înțelegi exact emoțiile prin care vei trece, așa cum cel mic va reuși să o facă. Totul va fi o noutate, dar, în același timp, nimic nu va fi foarte ușor. Dacă ești obișnuită cu o rutină personală și dependentă de anumite obiceiuri simple, precum ordinea permanentă în casă, dușurile lungi și odihna, trebuie să fii conștientă că aceste lucruri se vor schimba dramatic.
- Somnul ți se va da peste cap
Și pentru că am adus vorba despre odihnă, trebuie să știi că somnul tău după venirea pe lume a unui copil va fi o adevărată problemă pentru care e foarte greu să te pregătești din timp. Cele 8 ore neîntrerupte de somn din fiecare noapte se vor transforma în reprize de somn agitat amestecate cu stres și nevoia de a fi atentă la cel mic, atunci când el va fi neliniștit.
- De câte haine ai nevoie pentru copil
În mod normal, nu este indicat să îți umpli casa cu haine pentru cel mic, pentru că în prima perioadă din viața sa va fi într-o continuă creștere. Un lucru pentru care nu vei putea fi pregătită este spațiul necesar pentru toate jucăriile, obiectele și bunurile primite cadou de la familie și prieteni pentru cel mic, pentru că vor fi destule, iar multe dintre ele abia dacă vor fi purtate sau folosite măcar o singură dată.
- Costurile reprezentate de nașterea unui copil
Ce este clar? Trebuie să ai o rezervă financiară pentru perioada imediat următoare după nașterea celui mic. Ce nu poți anticipa? Suma exactă de care vei avea nevoie în fiecare lună pentru copilul tău. Vei simți că nimic nu este suficient de bun și vei vedea că toate planurile financiare ale familiei vor fi date peste cap de creșterea copilului.
- Munca de acasă
Sunt două perioade din viața celui mic în care poți lucra de acasă: până începe să meargă și din clipa în care înțelege de ce este important să fii atentă și la munca pe care o faci în fiecare zi. În afara acestor două perioade, va fi aproape imposibil să te concentrezi la muncă și să performezi în același timp, dacă tu ești persoana care trebuie să stea mereu cu ochii pe cel mic.
- Așteptările generale față de perioada de creștere
Inevitabil, perioada de creștere va fi și o perioadă a comparațiilor cu alți copii. La ce vârstă începe al tău să meargă, spre deosebire de ceilalți, când începe să rostească primele cuvinte și tot felul de astfel de repere importante, dar care îți pot da false așteptări în privința celui mic. Atâta timp cât este perfect sănătos, ține minte că nu există o competiție între el și ceilalți din acest punct de vedere. Etapele perioadei de creștere vor urma natural pentru el, în ritmul său. E drept însă că pentru acest lucru nu poți să te pregătești din timp. E natural că vei dori ca al tău să meargă, să vorbească și să prindă anumite lucruri mai devreme și mai bine decât alți copii, iar emoțiile și ambițiile acelor momente nu le vei putea ține în frâu.
- Efectele asupra vieții tale sociale
E greu să anticipezi felul în care apariția unui copil îți va schimba modul în care reușești să-ți mai ții viața socială activă. Există o reală posibilitate ca multe dintre lucrurile cu care erai obișnuită, precum ieșirile în oraș, vizitele și călătoriile să se reducă destul de mult. Nu pentru că nu o să-ți dorești să le mai faci, dar sunt șanse ca în locul unei ieșiri la cină cu prietenii să îți dorești să recuperezi puțin din somnul pierdut, dacă vei avea oportunitatea.
Sursă foto: Shutterstock / Copyright: Lopolo