6 trucuri eficiente să-ți ajuți copilul să învețe mai ușor:

  1. Implică-l în procesul de învățare

Dacă prinde mai greu o lecție, faptul că îi mai pui o carte în față din care trebuie să învețe nu va rezolva problema. Încă o dată, modul în care învață este mai important decât viteza cu care parcurge lecțiile, astfel că cea mai bună metodă este implicarea celui mic. Un studiu publicat în Psychologie canadienne de către un grup de experți a reușit să evidențieze faptul că atunci când citești alături de copilul tău sunt șanse mai mari să învețe, spre deosebire de momentul în care tu îi citești lui. De altfel, una dinte metodele eficiente prin care poate înțelege mai ușor problemele complexe este prin exemple vizuale. O tablă magnetică în camera sa de studiu poate fi de mare ajutor pentru el, dar și pentru tine, ca să-l poți ajuta să identifice mai clar soluțiile.

  1. Prin muzică

Un studiu publicat în revista Psychological Science, în 2004, sugerează ideea că cel mic are șanse mult mai mari să învețe mai repete atunci când în paralel studiază și muzică. Potrivit studiului, copiii care au și cunoștințe muzicale arată un nivel de IQ mai ridicat decât ceilalți și au șanse mai mari de a obține note mai bune.

  1. Prin activitate fizică

Pentru o lungă perioadă de timp, sportul a fost considerat o mare problemă pentru educația celor mici. Mulți părinți au pus cele două categorii în tabere complet opuse, considerând că sportul poate duce la un nivel de educație mai scăzut. Desigur, nu vorbim despre sportul de performanță, care necesită sacrificii și dedicare, dar activitatea fizică este extrem de importantă pentru dezvoltarea celui mic, nu doar din punct de vedere fizic. Un studiu condus de specialistul John J. Ratey și publicat în volumul „Spark: The Revolutionary New Science of Exercise and the Brain” arată că tinerii pot acumula orice fel de informație cu 20% mai repede după activitate fizică.

  1. Prin odihnă suficientă

Somnul este foarte important în dezvoltare celui mic, dar și în abilitatea acestuia de a se concentra și de a memora informații utile. Mai multe studii au arătat faptul că o oră de somn pierdută pe noapte poate avea efecte nocive asupra abilității celui mic de a învăța. Această concluzie a venit în urma unui experiment în care notele a două grupuri de copii din Rhode Island, SUA, au fost comparate pe o perioadă mai lungă de timp. Cei care aveau doar 15 minute în plus de somn în fiecare noapte au reușit de fiecare dată să obțină în mod constant note mai bune.

  1. Autodisciplina

Abilitatea unui elev de a-și stabili obiective, pași, proceduri și de a le respecta atunci când învață este chiar mai importantă decât IQ-ul general. Și asta pentru că autodisciplina reprezintă capacitatea de concentrare și de urmărire a unor țeluri. La vârsta de 12-13 ani aceste țeluri vor fi lecții la școală, dar mai departe în viață această abilitate va fi extrem de utilă la job, în societate și acasă.

  1. Recompense la timpul potrivit

Un sistem de recompensare a celui mic poate fi util doar dacă este aplicat cum trebuie. E foarte greu să oprești un copil să bea un suc răcoritor și să mănânce ciocolată, dar, dacă tot ai de gând să îi oferi un pahar de suc și ceva dulce, alege un moment în care învață, nu atunci când se relaxează. Și asta după ce un studiu condus de Hum Psychopharmacol a demonstrat că glucoza și cofeina pot duce la o concentrare mai bună în procesul de învățare. Așadar, recompensele trebuie să existe, alimentația corectă este obligatorie, dar toate trebuie făcute la timpul potrivit.

Sursă foto: Shutterstock / Copyright: Dima Sidelnikov

(P) Articol realizat impreuna cu officedirect.ro