Ține cont de faptul că violența în familie nu se manifestă doar fizic. Poate fi și doar psihică, dar este dureroasă. Totul începe cu un comentariu despre ceva fără prea mare importanță – vasele nespălate din chiuvetă sau patul nefăcut. Bărbatul narcisist scoate totul din context și crede că celălalt are ceva cu el. Ea încearcă să-i explice care i-au fost intențiile, dar el deja a intervenit cu o tiradă plină de nervi, iar femeia simte că nici ea nu va mai suporta mult până să izbucnească.

Nu tolera abuzul psihic

Iată câteva tactici de abuz psihic. Dacă le identifici la partenerul tău, nu le tolera. Vorbește cu el să se oprească sau cere ajutorul altcuiva, dacă el consideră că nu face nimic rău.

  • Furia se manifestă intens și nu lasă partenerului nicio scăpare. Nu mai ai ce replică să-i dai și te reduce la tăcere.
  • Manipularea – minte în ce privește trecutul, făcându-și partenera să se îndoiască de amintirile ei. Astfel, te-ai putea îndoi de sănătatea ta mintală. Pretind că ai dovezi care să le întărească spusele pentru a învinovăți cealaltă persoană.
  • Privirea fixă – te privește fix, în așa fel încât te sperii. Tace și nu știi ce gândește sau ce ar putea să facă. Îți dă sentimentul de teamă.
  • Ignorarea – te poate pedepsi prin ignorare. Chiar dacă locuiți împreună se poartă ca și cum nu te-ar vedea. În acest fel, vrea să te convingă să-ți ceri iertarea, chiar dacă nu te știi vinovată cu nimic.
  • Proiecția – își proiectează propriile probleme pe victimă. De exemplu, te face să te simți vinovată că i-ai provocat un acces de furie, chiar dacă tu nu ai intenționat asta și nici nu i-ai spus ceva ce l-ar fi rănit. Nu acceptă vinovăția și responsabilitatea propriilor fapte.

Sursa foto: 123rf.com