Toxiinfecția alimentară  

În primul rând, păstrați regula de bază – de a vă spăla pe mâini de fiecare dată înainte să mâncați. Chiar dacă multă lume apelează la sticluțele cu gel sanitar acesta nu înlocuiește apa și săpunul.

La destinație, dacă încercați mâncarea locală de la standuri amenajate pe stradă, fii atentă la igiena locului.

Persoana care se ocupă de mâncare poartă mănuși?

Există altcineva care preia banii sau este aceeași persoană care pregătește și mâncarea?

Persoana care prepară mâncarea se spală pe mâini regulat?

Ingredientele crude sunt lăsate afară sau sunt puse la păstrare în mod corect?

Fii atentă, în mod special, la:

 • Mâncarea expusă în aer liber pentru o perioadă lungă de timp;
 • Salate, care sunt de obicei spălate cu apă de la robinet, mai ales dacă apa nu e potabilă în locul în care te afli;
 • Fructele deja decojite – e întotdeauna de preferat să le decojești și să le tai tu;
 • Mâncarea de câteva zile, reîncălzită, mai ales: pește, carne, fructe de mare, ouă etc.

Pentru orice eventualitate asigură-te că ai în trusa de urgență un remediu de la primele semne ale toxiinfecției alimentare.

Arsuri și deshidratare

Îți poți arde pielea de la soare atât la munte cât și la mare, dacă nu ești atent, așa că cel mai bine ar fi să-ți iei în bagaj o cremă cu protecție solară cu factor de protecție mare, mai ales dacă ai în familie și copiii mici.

Puneți în bagaje pălării sau șepci, pentru a putea petrece toată ziua afară.

Nu uitați nici să vă hidratați corespunzător. Dacă apa din locul în care mergeți nu este potabilă, cumpărați sticle de apă sigilate de la magazin sau purtați cu voi o sticlă cu filtru încorporat care purifică apa de la robinet.

Boli locale  

Înainte să pleci la un drum mai lung cu familia, într-o destinație exotică ar fi bine să faceți cu toții o vizită medicului de familie.

În primul rând pentru un control de rutină, pentru a nu avea surprize care vă vor obliga să apelați la medici, a căror limbă e posibil nici să n-o cunoașteți, sau să nimeriți într-un spital mai puțin curat.

Apoi, dacă plecați într-o țară subdezvoltată precum Africa, India, China sau America Centrală e important să discuți cu medicul despre ce vaccinuri e nevoie să vă faceți împotriva malariei, febrei tifoide etc. Nu amâna acest pas pentru că unele vaccinuri au nevoie de 2 săptămâni să-și facă efectul.  

Mușcături de insecte

De la țânțarii din Delta Dunării până la păianjeni exotici din țări străine, există tot felul de insecte care îți pot lăsa o mușcătură mică sau chiar una fatală, depinde cât de sensibil e organismul tău și cât de pregătită ești să faci față oricăror reacții adverse care pot apare.

Ca să fii pregătită pentru orice situație, ia în bagaj creme anti insecte dar și pastile contra alergiilor precum: medicamente antihistaminice, spray-uri cu anestezice locale, ce ameliorează durerea sau cremă cu hidrocortizon. Toate acestea se pot folosi însă, mai ales la copii, cu aprobarea medicului.

O recomandare făcută de site-ul kidshealth.org este și să  iei cu tine o copie în limba engleză sau în limba vorbită la destinație, cu istoricul medical al copiilor. Dacă ai acest document la îndemână și ajungeți totuși la un spital local, această hârtie îi va ajuta pe doctori să ia deciziile corecte iar tu nu trebuie să te temi că, în panica momentului, ai uitat să le spui ceva important.

O fișă cu istoricul medical ar trebui să conțină :

 • numele tău, al copilului, adresa și nr. de telefon;
 • grupa de sânge;
 • numele doctorului tău, adresa, nr. său de telefon;
 • numele, adresa, nr. de telefon mobil al asiguratorului, inclusiv numărul poliței de asigurare;
 • lista cu probleme de sănătate cum ar fi: diabet, astm etc.;
 • lista cu alergii la medicamente, mâncăruri, insecte sau animale;
 • numele, adresa și telefonul mobil al altei rude în afară de tine etc.

Un alt sfat este ca atunci când vizitați diferite obiective, să încercați să mergeți cât mai mult pe jos sau programați drumeții și excursii de explorare în zone apropiate de orașul de destinație. Chiar și în cazul în care unul dintre voi se va îmbolnăvi, organismul va lupta mai bine contra oricărei infecții dacă ați avut activitate fizică și sunteți în formă bună.

O organizare mai riguroasă nu înseamnă că vacanța voastră trebuie să fie mai puțin spontană, însă e bine să fiți pregătiți pentru orice situație.

Surse foto: Shutterstock