Se spune că lucrul care contează cu adevărat este vârsta pe care simți că o ai, iar acest fapt nu a fost niciodată atât de adevărat cum este acum. Oportunitățile sunt la tot pasul pentru Generația X, așa că nu ar trebui să întâmpini cu nostalgie trecerea timpului, ci cu entuziasm pentru ce va urma. Iată 5 motive incontestabile pentru care ar trebui să fii fericită la orice vârstă:

 Îți îmbunătățești stima de sine

Un studiu publicat în Jurnalul de Personalitate și Psihologie Socială al Asociației Americane de Psihologie arată că stima de sine se îmbunătățește pe măsură ce intrăm în vârsta a doua și atinge apogeul în jurul vârstei de 60 de ani. Motivul pentru care suntem cel mai încrezătoare în noi la această vârstă are legătură cu succesul profesional, cu gestionarea mai bună a relațiilor cu cei din jur și cu faptul că avem mai mult timp liber la dispoziție.

Înaintarea în vârstă îți poate afecta stima de sine doar dacă te concentrezi asupra schimbărilor care au loc la nivelul aspectului fizic. Însă, dacă îți concentrezi atenția asupra lucrurilor pozitive, vei observa cum și atitudinea ta față de vârstă se schimbă complet. Bineînțeles, acum există și aceste operatii estetice, care îi pot reda tenului tău prospețimea de la 20 de ani și cu ajutorul cărora îți poți modela corpul, astfel încât să devii cea mai bună versiune a ta.

Creierul nostru își îmbunătățește funcțiile

Contrar așteptărilor, numeroase studii arată că funcțiile creierului se îmbunătățesc odată cu înaintarea în vârstă. Mai interesant este faptul că aceste abilități cognitive sunt evidente în special în activitățile care ne solicită imaginația și creativitatea. Potrivit CNN, pe măsură ce îmbătrânim, căpătăm abilitatea de a vedea lucrurile în perspectivă, suntem mai empatice, facem conexiuni mai rapid, suntem capabile să anticipăm problemele și să găsim soluții mai eficiente. Activitatea creierului nu se micșorează, ci are loc o expansiune, care ne face să avem o nouă perspectivă asupra vieții.

Te concentrezi mai mult pe ceea ce e cu adevărat important

 În anii tinereții ne concentrăm atenția mai mult asupra lucrurilor superficiale sau materiale: vrem să facem bani, să avem succes, să ne înconjurăm cu lucrurile la care râvnim sau să ne facem o anumită imagine în ochii celorlalți. Însă, pe măsură ce înaintăm în vârstă, aceste lucruri își pierd din însemnătate și începem să vedem mai clar ce contează cu adevărat în viață: familia, prietenii, relațiile cu ei, să facem o muncă plăcută, care să ne dea un sentiment de împlinire, să avem experiențe care să ne îmbogățească spiritual și să găsim fericirea în lucrurile mici.

Îți formezi un set de valori

Încercările la care te supune viață te formează ca om și îți imprimă un set de valori de la care nu te vei mai abate niciodată. Astfel îți definești maturitatea emoțională și devii mai conștientă de lucrurile din jurul tău. Ai învățat deja care îți sunt limitele, ce ești dispusă să faci și ce nu, care sunt calitățile pe care vrei să le inspiri copiilor tăi, care îți sunt pasiunile și ce îți dorești, de fapt, de la viață.

Trăiești diferit față de părinții tăi

Motivul pentru care avem atâtea prejudecăți despre înaintarea în vârstă este că asociem viața care urmează după 40 de ani cu cea a părinților noștri. Însă uităm să luăm în calcul cât de mult a evoluat lumea și câte oportunități avem, indiferent de vârstă, acum. Avem o educație mai bună referitoare la ce înseamnă mișcarea și un stil de viață sănătos, știm să ne îngrijim mai bine, putem să ne planificăm vacanțe în țări care au culturi complet diferite de cele pe care le cunoaștem deja, nu este prea târziu să ne descoperim un hobby, avem la dispoziție resursele pentru a ne reinventa complet. Asta înseamnă că putem avea o viață activă, frumoasă, care să îi inspire pe cei din jurul nostru, iar depășirea unui prag de vârstă înseamnă doar un nou set de provocări, pe care știi deja că le vei depăși cu succes.

Tu ce ai mai adăuga pe această listă?

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: oneinchpunch