Ai decis să rămâi însărcinată, însă momentul fericit întârzie să apară. Ține seama și de următoarele sfaturi utile care te pot ajuta pe acest drum.

Uneori stresul și problemele de zi cu zi, cele de sănătate, își pot pune puternic amprenta asupra organismului.

Fă tot ce este posibil pentru a reuși să fii o mămică fericită.

De ce femeile ajung mai greu la orgasm

5 moduri prin care poți să stimulezi fertilitatea

1. Mănâncă bine, mănâncă sănătos

Iată o veste bună! Să fii bine hranită crește șansele de a concepe!

Asigurați-vă că includeți suficientă proteine, fier, zinc, vitamina C și vitamina D în dietă, deoarece deficiențele acestor nutrienți sunt legate de ciclurile menstruale prelungite (și, prin urmare, ovulația mai puțin frecventă) și un risc mai mare de avort spontan.

Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă luați un supliment zilnic de multivitamine.

Asigurați-vă că mâncați alimente bogate în proteine, cum ar fi carne, pește, produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, ouă și fasole.

2. Atenție la băuturi

Consumul de alcool scade capacitatea de a rămâne gravidă (poate, de asemenea, să dăuneze și unui făt în curs de dezvoltare).

Alcoolul modifică nivelul de estrogen, care poate interfera cu implantarea ovulelor.

Consumul unui pahar ocazional de vin la cină este puțin probabil să dăuneze fertilității.

De asemenea, trebuie să vă gândiți să renunțați la cofeină în timp ce încercați să vă concepeți, dar și în timpul sarcinii.

Cercetarile sugerează că cafeina afecteaza nivelul hormonal feminin și poate afecta cât de mult durează să rămâneți gravidă.

Dacă vă gândiți să rămâneți însărcinată, limitați pe cât posibil consumul de alcool și cafeină.

Anexita NU trebuie ignorată! Îți poate răpi fertilitatea

3. Atenție la greutate

În afară de celelalte riscuri pe care le prezintă pentru sănătate, excesul de grăsime corporală poate duce la o supraproducție a anumitor hormoni care pot afecta ovulația.

Ciclurile pot fi mai puțin regulate, puteți ovula mai puțin și puteți reduce șansele de a rămâne gravide.

Pe de altă parte, prea puțină grăsime corporală înseamnă că organismul dumneavoastră poate să nu producă hormoni suficienți pentru a ovula în fiecare lună sau pentru a susține o sarcină, dacă apare.

Mișcarea vă poate ajuta să mențineți o greutate sănătoasă.

Discutați cu medicul despre rutina antrenamentului înainte de a încerca să rămâneți gravidă.

4. Stați departe de pesticide

Multe pesticide și erbicide – substanțele chimice utilizate pentru a distruge insectele și buruienile care amenință culturile – diminuează fertilitatea masculină.

Ele pot afecta fertilitatea feminină prin inhibarea funcției ovariene și perturbarea ciclului menstrual.

Majoritatea studiilor efectuate până în prezent se referă la modul în care expunerea ocupațională afectează fertilitatea.

Un studiu publicat în ediția din martie 2015 a Reproducerii Umane este primul care arată cum consumul de fructe și legume cu pesticide poate afecta numărul de spermatozoizi.

Studiul a arătat că bărbații care au consumat cele mai multe alimente tratate cu pesticide au avut atât un număr mai mic de spermatozoizi, cât și sperma de calitate inferioară.

Dacă doriți să rămâneți gravidă, este întotdeauna o idee bună să mâncați fructe și legume organice, să le spălați de reziduuri cu grijă și să evitați aplicarea pesticidelor pe gazon sau grădină.

5. Mai elimină din stres

Stresul poate afecta fertilitatea.

Un studiu american arată că femeile cu cele mai ridicate niveluri de alfa-amilază, un biomarker de stres, au avut o probabilitate de 29% mai mică de sarcină decât femeile cu cele mai scăzute niveluri ale biomarkerului.

Experții suspectează că stresul, cum ar fi exercițiile grele, poate să scadă din producția hormonală a organismului, făcând ciclul menstrual mai puțin fiabil.

Însă învățarea gestionării stresului prin tehnici de relaxare (meditația, yoga) sau sprijinul unui consilier poate redresa situația.

Îți punem la dispoziție un dicționar medical de boli, semne, simptome și metode de tratament, care să te ajute să afli mai multe despre corpul tău și despre modul în care el funcționează.

Sursa foto