Psihologii sunt de părere că unele dintre cele mai bune metode pentru a-ți ajuta copilul să se descurce mai bine la școală sunt acelea în care îl poți face pe cel mic să aibă mai multă încredere în el, dar și să își dorească să învețe pe cât de bine îți dorești. Iată câteva dintre aceste metode și cum le poți pune în practică:

Stai de vorbă cu învățătoarea

La începutul anului școlar, fiecare părinte ar trebui să aibă o discuție între patru ochi cu învățătoarea. Aceasta cunoaște cel mai bine comportamentul copilului tău la școală și poate avea unele recomandări utile. De asemenea, este important ca învățătorul sau învățătoarea să știe că ești preocupată de educația copilului tău și să aibă confirmarea că te poate contacta dacă are sfaturi în plus sau dacă apar unele probleme.

Asigură-te că are toate lucrurile necesare pentru școală

Nu lăsa cumpărăturile pentru începutul de an școlar pe ultima sută de metri și ai grijă să îl implici și pe cel mic în alegerea rechizitelor pentru școală. Faceți împreună o listă cu toate lucrurile de care are nevoie și ține întotdeauna cont și de ceea ce își dorește el. De exemplu, pentru mulți copii un moment important este acela în care își aleg ghiozdanul. Bineînțeles că un model de ghiozdan cu personaje din desene animate îi va trezi interesul pentru școală și va fi nerăbdător să își aranjeze cărțile, caietele și penarul în el, înainte de prima zi de școală.

Un alt lucru important, dar pe care mulți părinți și chiar profesori îl omit, este legat de greutatea ghiozdanului. Acesta ar trebui să aibă maximum 10% din greutatea copilului tău, potrivit unui studiu publicat în 1977 în Offentliche Gesundheitswesen și citat adeseori de cercetători. Astfel, dacă cel mic cântărește 25 de kilograme, ghiozdanul nu ar trebui să aibă mai mult de 2,5 kilograme. Acest lucru este cu atât mai important cu cât un ghiozdan prea greu poate cauza probleme cu spatele sau de dezvoltare a coloanei. În cazul în care cel mic trebuie să care mai multe cărți după el, poți opta inclusiv pentru un ghiozdan de tip troller, cu roți, pe care micuțul să îl poată căra cu ușurință.

Ajută-l la teme, dar nu i le face tu

Copiii care nu își fac temele nu sunt răuvoitori sau leneși. În spatele acestui lucru se poate ascunde altceva, spun psihologii. De exemplu, dacă cel mic are probleme cu o anumită materie, nu o înțelege sau a rămas în urmă cu ce s-a predat la clasă, s-ar putea să nu știe să își facă temele și să aibă mai puțină dispoziție pentru a încerca să recupereze de unul singur. Aici pot interveni părinții, care să îl ajute să ajungă cu materia la zi.

Este important să îți supraveghezi copilul atunci când își face temele, în special atunci când știi că tentația de a le lăsa baltă este una mare. Oferă-ți ajutorul de fiecare dată când are nevoie de el, dar nu cădea în capcana de a-i rezolva tu singură exercițiile. Încurajează-l să își folosească mintea și nu îl certa atunci când greșește, pentru că nu vei face altceva decât să îi scazi și mai tare apetitul pentru învățătură, dacă știe că va fi certat de fiecare dată când nu reușește să ajungă la rezultatele corecte.

Creează-i obiceiuri de învățare

Este important pentru copii ca procesul de învățare să fie unul constant și uniform, astfel încât ei să își creeze o rutină zilnică. Dacă cel mic are un program haotic, lipsit de constanță, acest lucru se va reflecta și în rezultatele sale la școală. Stabiliți împreună un interval de 1-2 ore pe zi care să fie dedicate învățării. Pentru fiecare zi în care se ține de promisiune, el poate fi recompensat: fie o oră de uitat la desene sau de jucat pe computer.

Poți încerca inclusiv un sistem de recompense bazat pe steluțe: pentru fiecare lucru bun pe care cel mic îl face, el primește o steluță pe care o lipiți împreună pe frigider sau pe un panou. La fiecare 10-20 de steluțe adunate, el poate primi o jucărie, timp în plus la televizor sau o recompensă dulce.