Însă oricât de copleșitor ar părea totul la început, după ce euforia momentului se mai estompează, este timpul să începi să pui la punct unele lucruri. Poate te gândești că este încă prea devreme să îți pui aceste probleme, însă nouă luni trec repede, iar în decursul lor vei afla că sunt multe de făcut, dacă vrei să fii bine pregătită pentru viața de mămică. Iată care sunt cele mai importante cinci lucruri pe care trebuie să le faci după ce ai aflat că ești însărcinată:

Confirmă sarcina la medic

Deși testele de sarcină au o acuratețe mare, este recomandat ca primul lucru pe care îl faci să fie o vizită la un medic ginecolog de încredere. Acesta poate confirma sarcina, însă mai important de atât îți va oferi răspunsuri la întrebări pe care doar un profesionist ți le poate lămuri.

În primul rând, va trebui să faci un set de analize, pentru a te asigura că ești pe deplin sănătoasă și că poți duce cu bine sarcina la termen. Apoi, medicul va efectua o ecografie de morfologie fetala, esențială pe tot parcursul sarcinii. Cu ajutorul acesteia, medicul poate superviza evoluția sarcinii și poate depista la timp riscul unor boli grave sau malformații în dezvoltarea bebelușului.

Decide cum și când vei anunța sarcina

În multe cazuri, prima persoană care află despre sarcină este chiar partenerul de viață. Însă nu sunt neobișnuite situațiile în care viitoarele mămici preferă să îi spună celei mai bune prietene sau familiei și să se consulte cu apropiații înainte de a da tuturor vestea cea mare. Unele femei așteaptă să treacă cu bine peste primul trimestru de sarcină, când riscul unui avort spontan scade, înainte de a-și anunța superiorul sau colegii de la locul de muncă.

Te poți gândi inclusiv la un mod creativ pentru a le da vestea prietenilor, partenerului sau familiei. Poți face un clip scurt, la finalul căreia să dezvălui surpriza, poți scrie un bilețel sau poți face o fotografie sugestivă. Opțiunile sunt nelimitate, depinde doar de tine cât de creativă vrei să fii.

Pune la punct aspectele financiare

Să crești un bebeluș este extrem de costisitor, deși merită fiecare bănuț. De aceea, ar trebui să îți faci câteva calcule pentru a-ți forma o imagine de ansamblu asupra costurilor pe care le vei avea în primul an de viață al bebelușului. Chiar dacă ți se pare că mai este mult până când îți vei aduce copilul pe lume, responsabilitatea financiară nu este niciodată prea timpurie.

Unele mămici pot ajunge la concluzia că vor trebui să facă economii în cele nouă luni de sarcină, pentru a nu fi prinse pe picior greșit. Altele poate își vor dori să achite mai rapid un credit, să renunțe la o cheltuială semnificativă sau să anuleze vacanța plănuită pentru a pune mai mulți bani deoparte. Indiferent de situația în care te afli, nu ar trebui să amâni acest lucru și să îți pui la punct tot ce ține de partea financiară a sarcinii.

Renunță la obiceiurile nocive

În cele nouă luni de sarcină va trebui să renunți la unele lucruri, pentru sănătatea bebelușului tău. Alcoolul și fumatul sunt interzise cu desăvârșire, la fel și unele alimente, în special cele bogate în zahăr, sare și grăsimi. Dacă urmezi un tratament medicamentos, este bine să discuți din timp cu medicul și să vezi dacă există o alternativă care să nu îi facă rău bebelușului tău.

De asemenea, va trebui să iei suplimente cu vitamine prescrise de medic, astfel încât organismul tău să poată susține o sarcină sănătoasă și lipsită de probleme.

Documentează-te cu privire la sarcină

Prima sarcină înseamnă multe lucruri și senzații necunoscute pentru o femeie. Unele dintre acestea te vor face să fii îngrijorată, altele te vor entuziasma. Cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru a te pregăti este să citești despre evoluția bebelușului în sarcină, astfel încât să știi la ce să te aștepți. Cărțile pentru viitoarele mămici conțin informații esențiale care te pot ajuta să fii mai relaxată și să te bucuri cu adevărat de schimbările prin care corpul tău trece.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: Kamil Macniak