Psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu îți dă câteva exemple de jocuri pentru copilul tău, pe cât de simple, pe atât de eficiente. Astfel, te poți apropia mai mult de copilul tău și îl poți stimula să învețe mai bine.

Jocuri pentru tine și pentru copilul tău

  • ”Ce-ar fi dacă?” În funcție de situația în care vă aflați, puneți întrebări și dați răspunsuri legate de ceea ce vedeți în jur. Așa poate fi parcurs și un drum mai plictisitor sau îi poți distrage atenția când faci cumpărături. Deci, pe rând, unul pune întrebări și celălalt dă răspunsuri. Exemple: ”ce-ar fi dacă animalele ar putea vorbi?” ”Ce-ar fi dacă noi am avea patru picioare?” ”Cum ar fi dacă nimeni nu ar spune niciodată adevărul?” etc.
  • Micii detectivi. Este un joc mai elaborat, care presupune o muncă mai intensă, recomandat copiilor mai mari de 7 ani. Se alege o temă interesantă, despre care el trebuie să adune cât mai multe informații din cât mai multe surse: intenet, bibliotecă, dicționare, să întrebe persoane care știu mai multe etc. Interesează-te pe parcurs despre cum merge tema lui și ajută-l să strângă cât mai multe materiale. După care urmează un raport amănunțit, care poate fi scris, dar poate avea și alte elemente cum ar fi fotografii, înregistrări video, desene etc.
  • Provoacă-l să-și facă un jurnal în care să scrie lucrurile interesante pe care le-a aflat peste zi. Și acesta poate beneficia de mai multe medii de stocare (scris, audio, filmat). Copiii mici pot face un desen care să descrie cum a fost ziua care a trecut.
  • ”Ce-ar fi dac-ar fi…” este un alt joc care poate fi jucat oriunde. Întreabă-l despre o anumită persoană sau despre el însuși: ”ce-ar fi dac-ar fi un animal / o culoare / un instrument muzical / aliment etc.?”. Pune-l și să argumenteze.
  • Pentru a-și dezvolta capacitatea de discernământ, spune-i să găsească avantaje și dezavantaje pentru orice situație sau argumente pro și contra să faci sau nu o anumită acțiune. Mai puteți analiza diferite filme sau povești. Vedeți împreună prin ce aventuri a trecut un erou și discutați dacă a procedat bine sau nu. Ce ar fi putut face dacă ar fi fost în locul lui și cum ar fi fost mai bine să acționeze.

Sursa foto: 123rf.com / lanak