Ataci persoana, nu comportamentul
Atunci când îl critici, spui că el nu este în regulă, nu doar că a făcut ceva greșit. Probabil la fel procedează și el. Poate nici nu îți dai seama și nici nu faci diferența, dar când spui ”întodeauna…”, ”niciodată…” sau ”ești genul de om care…”, ”de ce ești atât de…”, îl etichetezi și îl condamni. În acest caz, iubitul tău se simte atacat și contraatacă și el. Este un model greșit care face ca relația voastră să se destrame.
Ce să faci
Atunci când te deranjează ceva la el, vorbește-i doar de acel fapt în sine, arată-i cum te face să te simți acțiunea lui și propune o metodă de a rezolva problema. De exemplu, în loc să-i spui: ”ești groaznic de dezordonat și niciodată nu mă respecți!” ar fi bine să îi spui ”atunci când nu strângi după ce ai mâncat, simt că nu îți pasă de mine și de cât mă străduiesc să gătesc și să păstrez curățenia. Aș dori ca, după fiecare masă, să pui la frigider ce a rămas și să ștergi fărâmiturile”.
Disprețul
Disprețul poate fi exprimat prin comportament non-verbal și arată că te consideri mult superioară partenerului. Dar poate avea și manifestări de genyul: îți bați joc de el, dai ochii peste cap când vorbește, îl ironizezi răutăcios, insinuezi lucruri neplăcute despre el. Îl insulți și-i calci în picioare stima de sine. Acesta poate fi considerat atac psihologic și este cel mai serios motiv care duce la despărțire.
Ce să faci
Ar fi bine ca amândoi să renunțați la astfel de comportamente și să vă respectați, să vă apreciați unul pe celălalt, să arătați blândețe și toleranță față de greșeli. Dacă ești în poziția victimei, ar trebui să iei atitudine și să nu-l lași să se poarte așa cu tine. Totuși, nu răspunsurile pe măsura provocării disprețuitoare, ci o atitudine calmă, dar fermă, ar putea avea un efect bun.
Defensiva și învinuirile
Atunci când simți nevoia să te aperi de presupusele atacuri ale partenerului, e clar că ceva nu este în regulă. Spui des sau auzi asta de la iubitul tău: ”nu e vina mea”, ”nu eu am făcut asta” etc. De multe ori, atitudinea defensivă vine ”la pachet” cu învinuirea celuilalt sau cu atitudinea lui mult prea critică față de tine.
Ce să faci
Situația ar putea fi reparată dacă amândoi v-ați concentra mai degrabă pe lucrurile despre care sunteți amândoi de acord decât să subliniați ceea ce vă desparte. Nu sări să-l contrazici și nici nu te simți atacată orice ar spune. Încearcă să comunici mai bine, să-i pui întrebări dacă nu ai înțeles și să asculți cu atenție ce are de spus. Arată-i că e important pentru tine ceea ce spune el, că ai înțeles. Poate părea nesemnificativ, dar neapărat privește-l în ochi când vorbește (dacă tocmai atunci îți faci de lucru și butonezi ceva pe telefon, vei da semnalul că ceea ce spune el nu e important pentru tine).
Îndepărtarea, lipsa comunicării
Dacă ai adoptat ”metoda fugii”, pentru a scăpa de conflicte, află că nici aceasta nu e bună. Nu rezolvi nimic plecând pentru a nu te certa cu el, ci doar vă îndepărtați unul de celălalt. În timp ce pe moment e bine să eviți o ceartă și să părăsești camera dacă ești foarte nervoasă, ar trebui să discutați problema mai târziu când v-ați liniștit. Altfel, între voi se va crea un zid din ce în ce mai înalt care va duce, în final, la despărțire.
Sursa foto: 123rf.com