Disciplinarea copiilor funcționează mai bine când e făcută prin metode jucăușe și creative. Ele te vor ajuta să îl inveți pe cel mic regulile casei, programul pe care ar trebui să-l urmeze zi de zi, dar și o mulțime de alte lucruri utile. Va fi simplu și copilul le va deprinde foarte repede, dacă apelezi la joacă, activitate cu care prichindelul tău este deja bine familiarizat. Iată ce poți face:

  1. Asigură-te că micuțul tău are mereu în față programul zilei și îndatoririle sale. Cum poți face asta în mod distractiv?

Copiilor trebuie să le readuci zilnic aminte de ce au de făcut, așa că o metodă eficientă este să folosești astfel de aviziere în care să listezi ce trebuie să facă, în care să pui și desene jucăușe și diverse mesaje de încurajare.

După cum vezi, poți să scrii pe tabla din interior cu markerul, dar poți și că fixezi acolo diverse mesaje scrise pe bucăți de hârtie, deoarece suprafața este magnetică. O idee excelentă este să pui acolo tot ce are de făcut într-o zi și alături să adaugi diverse imagini în funcție de felul în care și-a îndeplinit îndatoririle.

Dacă unul dintre puncte este, de exemplu, spălatul pe față, pe mâini și pe dinți imediat după trezire, în funcție de cum a îndeplinit asta primește o imagine diferită – un soare zâmbitor, dacă totul a mers ca pe roate, nori plumburii dacă nu a vrut nici în ruptul capului să se spele singur. Sună distractiv, nu-i așa? Așa faci și cu următoarele lucruri pe care trebuie să le îndeplinească cel mic. Ce copil nu vrea să primească soarele, mai ales că panoul este vizibil și oricine se poate uita la el?

  1. Transformă activitățile pe care trebuie să le facă în jocuri cu reguli, puncte și câștigători

Cei mici adoră și, mai ales, înțeleg jocurile. Joaca face parte din viața lor încă din prima zi de viață, însă regulile și disciplina nu, așa că e nevoie să folosești un mecanism pe care ei să-l înțeleagă. Așadar, transformă orice activitate pe care o are de îndeplinit într-o joacă.

Iată câteva exemple – începeți amândoi odată să vă legați la șireturi, cine reușește primul este câștigător; începeți amândoi odată curățenia într-o anumită zonă a casei, iar cine termină primul câștigă un desert, câteva minute în plus cu tableta etc. O altă idee pe termen lung este obținerea de puncte câștigătoare, avantaje în „joc” sau diverse recompense pentru un țel mai ambițios – note bune la școală și țelul final de a lua coroniță sau orice alt obiectiv.

  1. Folosește-te de artă pentru a-l ajuta să-și exprime emoțiile

Dacă micuțul tău este agresiv în comunicarea cu tine și cu ceilalți copii din jurul său și nu știi cum să-l disciplinezi, arta îți va fi de folos. Cu ajutorul unor creioane și a unor planșe albe sau cu ajutorul plastilinei, el își poate exterioriza sentimentele și emoțiile.

Propune-i să deseneze sau să realizeze din plastilină ceva ce îl supără. Poți afla în felul acesta motivul din spatele agresivității sale și o poți trata mai ușor. Mai mult decât atât, copiilor le place să deseneze și să se joace cu plastilina, așa că vor privi acest exercițiu ca pe o activitate plăcută și sigur va reprezenta o plăcere pentru ei.

Ce părere ai despre aceste metode? Pe care ai de gând să o pui în aplicare? 

Sursa foto: Shutterstock