Dar un aspect pe care nu-l luăm în seamă atunci când vorbim de comunicare sunt întrebările pe care le punem celuilalt. Iată câteva întrebări pe care le poți folosi pentru a crește calitatea relației și a avea o căsnicie fericită:

1. Ce pot face pentru tine acum?

Nu contează ce fac mâine sau diseară. Ce pot face acum ca să te ajut? Care este cea mai mare nevoie a ta acum? Poate fi ceva simplu ca a avea grijă de copii pentru o oră say a spăla rufele. Dar poate fi și să stai să-l asculți pe celălalt să-ți povestească despre problemele pe care le-a avut în ziua respectivă sau doar să-l ții în brațe. Uneori, poate să nu fie nimic ce ai putea face tu, și este în regulă.

  1. E momentul potrivit să…?

    Vreau să ascult muzică, să ies în oraș etc. Dar aceste lucruri sunt în regulă și pentru soțul meu. Poate el vrea să doarmă mai mult și are nevoie de liniște sau poate nu simte că vrea să iasă acum. Ar trebui să ții cont și de părerea lui. Nu înseamnă că tot timpul ar fi un moment nepotrivit, ci doar că ar fi bine să întrebi înainte să iei o hotărâre care îl privește și pe el.

  2. Mă ierți?

    Poate cel mai important lucru într-o căsnicie este să știi să-ți ceri iertare. Poate părea că nu contează, că între voi nu se spun astfel de cuvinte, că îți asumi vina, ceea ce nu-ți dorești sau știi că oricum vei greși din nou așa că nu are sens să-ți ceri iertare. Dar este foarte important să faci asta și să recunoști că ai greșit. Acceptă și criticile care vin din partea lui fără să te aperi, ci căutând să vezi ce poți îmbunătăți. Bineînțeles, nu vei accepta abuzul, tonul ridicat și îl vei ruga să spună cu respect ce are de spus, dar vei lua în considerare nemulțumirile lui.

    Sursa foto: 123rf.com /  Wavebreak Media Ltd