Pentru majoritatea angajaților, echilibrul dintre viața profesională și viața de familie nu este ușor de atins, dar nici imposibil de obținut. Cu ajutorul unor politici interne care să sprijine familiile, companiile pot avea angajați fericiți și împliniți la locul de muncă. Iată care sunt cele mai apreciate metode de recompensare de către angajații care au responsabilitatea unei familii:

1. Susținerea unui stil de viață sănătos

Angajații sunt cel mai important „asset” al companiei, iar păstrarea lor în formă și sănătoși este deja un proiect pe care fiecare companie care se respectă ar trebui să îl deruleze. Deja majoritatea companiilor oferă asigurare medicală privată, abonamente la sala de sport, dar atunci când ai o familie ajungi mai rar la sală, iar efortul fizic se face strângând jucăriile și alergând după copii.

De aceea, angajații au nevoie de beneficii în acord cu nevoile lor zilnice. De exemplu, tichetele de masă pot fi o recompensă apreciată. Oferirea unor beneficii pentru angajati care încurajează un mod de viata sănătos (iar masa sănătoasă la muncă e un pas înainte) este și în interesul companiilor care sunt scutite de plata contribuțiilor sociale obligatorii. În același timp, aceste tichete de masa sunt deductibile la calculul impozitului pe profit.   

Companiile pot promova importanța unei diete echilibrată prin evenimente cu medici specialiști sau chiar cu ajutorul unor workshop-uri cu nutriționiști care să îi învețe pe angajați despre importanța alimentației. Deja multe companii au introdus acest tip de beneficiu care susține alimentația corectă și aici există în permanență fructe proaspete, cu care angajații să se energizeze în pauză.  

2. Grădinițe pentru copiii angajaților

Soluția este implementată cu succes în majoritatea companiilor mari din străinătate iar în România deja există angajatori care sunt cu un pas înaintea competiției și au aplicat aceste tipuri de beneficii pentru atragerea și retenția talentelor din companie. Tinerii care reprezintă forța de muncă actuală sunt preocupați de echilibrul dintre job și familie, iar această măsură de a asigura grădinița copiilor angajaților preia din stresul acestei decizii.

În același timp, angajații sunt liniștiți, știind că cei mici sunt pe mâini bune și îngrijiți. Dacă momentan businessul nu este pregătit pentru a colabora cu grădinițe pentru ajutorul angajaților sunt binevenite și măsurile mici care au efecte mari – o zi pe lună în care angajatul să își aducă copilul la muncă.

Se poate amenaja un spațiu special pentru cei mici și se poate colabora cu un îngrijitor care să facă activități în perioada în care aceștia se află în companie. Angajații vor resimți acest gest ca fiind unul încurajator din partea conducerii și din aceste decizii vor avea de câștigat ambele părți.

3. Program de muncă flexibil

Flexibilitatea în ceea ce privește orele de muncă și posibilitatea lucrului de acasă sunt cele mai „vânate” beneficii ale angajaților cu familie. În acest sens există și legi (de exemplu Legea privind telemunca, nr. 81/2018) care reglementează joburile care pot fi făcute și din confortul casei, modificări care apar în contractul de muncă.  

Absența de la locul de muncă în perioadele în care copiii se îmbolnăvesc este un factor de stres pentru majoritatea mamelor, care se tem că își vor pierde jobul. Astfel, încurajarea lucrului de acasă în perioadele în care angajatul are nevoie scade din presiunea resimțită de acesta.  

Companiile care implementează politici prietenoase cu angajații care au familii se bucură de un nivel scăzut de fluctuație de personal, absenteism și insatisfacție la muncă. Așadar, dacă te gândești să îți recompensezi angajații trebuie să o faci în funcție de nevoile lor și de statutul familial. Orice părinte se bucură să primească înțelegere din partea angajatorului iar nivelul de stres scade când știe că se bazează pe o politică care încurajează un echilibru dintre familie și muncă.

Responsabilitatea unei familii, creșterea copiilor, educarea lor și performanța în muncă, încercarea de a te plia pe un program strict  este o presiune pe umerii angajaților la care companiile se gândesc din ce în ce mai mult. Este imposibil să fii un soț și un părinte prezent, care se ocupă impecabil de familie și, în același timp și  un angajat performant care inovează și aduce îmbunătățiri constant în procesele de muncă. De aceea, companiile sunt sfătuite să ofere beneficii inteligente care ușurează deciziile angajaților în momentul angajării.

Sursa foto: Shutterstock

Material publicitar realizat împreună cu Sodexo