Puteți să discutați împreună despre problemele voastre. Există întrebări potrivite la care este bine să-ți răspunzi dacă la voi apar frecvent neînțelegeri. Psihoterapeutul propune 10 întrebări pentru cuplurile care se ceartă des:

– Cum arată relația perfectă pentru tine?

– Ce îți dorești, în mod ideal, de la partener? 

– De ce ați ales la început să fiți împreună?

– De ce preferați acum să nu vă despărțiți? 

– Ce vă place în actuala relație și ce nu? 

– Ce ai putea face tu pentru a-ți îmbunătăți căsnicia chiar și în condițiile în care partenerul nu schimbă nimic? 

– Ce ar fi simplu, în opinia ta, pentru partener să facă pentru a îmbunătăți lucrurile? 

– Ce persoane sunt benefice pentru relația voastră și ce persoane nu sunt (din familie, prieteni, etc)? 

– Ce funcționează acum, după părerea voastră, și ce nu funcționează? 

– Care ar fi cauzele certurilor și problemelor? 

Întrebări pentru cuplurile care se ceartă des. Înțelegerea partenerului

Dacă vă certați mai des decât de obicei, întreabă-te care este sursa conflictului. Unele motive invocate nu sunt chiar adevărate. În spatele lor se află adevăratele motive de ceartă în cuplu.

Abordează problema reală înainte să fie prea târziu sau lucrurile să ia amploare. Dacă lași probleme nerezolvate, se ajunge, în timp, la ranchiună și la pierderea sentimentelor frumoase pe care le aveți unul față de celălalt. Încearcă să te gândești dacă simți că nevoile tale emoționale nu sunt împlinite în relația de cuplu. În acest caz, sentimentele tale pot duce la certuri sau chiar la ruptură.

Întrebări pentru cuplurile care se ceartă des

Este bine să discuți cu partenerul într-un mod asertiv. Spune-i ce ți-ai dori de la el, fără să-i reproșezi că nu a făcut-o până acum. Chiar dacă ni se pare că, la modul ideal, îndrăgostiții comunică telepatic și, dacă ne iubește, ar trebui să știe ce gândim, nu este așa. Este de dorit să spunem soțului dorințele noastre pentru ca el să le poată îndeplini. Totodată, întreabă-l și tu ce și-ar dori de la tine. Astfel fiecare dintre voi se va simți ascultat și iubit.

Citește și: Cele mai frecvente motive pentru care se ceartă cuplurile și cum să le faci față

Alegeți un moderator neutru

Atunci când abordați împreună întrebări pentru cuplurile care se ceartă des, s-ar putea să iasă scântei.

”O soluție ar fi să găsiți un terapeut pentru a modera discuțiile dintre voi, ca persoană neutră. Puteți și să vorbiți doar voi sau să alegeți o altă persoană de încredere să asiste. Pentru orice variantă ați opta, înarmați-vă cu răbdare și calm. Încearcă să-ți asculți soțul și să înțelegi cât mai mult din ceea ce-ți spune. Nu te grăbi să răspunzi imediat, chiar dacă uneori simți că nu are dreptate. Dacă dorești să afli versiunea lui, cum s-a simțit și de ce într-o anumită situație, ar fi bine să-l lași să se exprime. Este util să afli și cum vede el soluțiile și viitorul relației. Totodată, stați departe de încercarea de a găsi vinovatul sau a dovedi de partea cui e dreptatea.”

Sursa foto: 123rf.com