Dezvoltarea emoțională are propriile sale caracteristici pe tot parcursul ciclului de viață, dezvoltând diverse modele de răspuns și exprimare. Potrivit psihologului Laura-Maria Cojocaru, suntem ființe emoționale și ne-am născut pentru a ne exprima emoțiile în mod liber și deschis.

Undeva pe parcurs, unii dintre noi am învățat să le reprimăm. În special, este vorba despre cele considerate „negative”. Facem acest lucru pentru a fi acceptați, respectați, iubiți, pentru a obține sau pentru a nu pierde anumite beneficii, persoane etc.

Citește și: Cum pot controla emoțiile și panica?

Emoțiile sunt normale

“În realitate, suntem construiți pentru a simți un continuum de emoții pozitive sau negative – de fapt plăcute sau neplăcute – furie, frică, tristețe, curiozitate, nerăbdare, invidie, încredere, iertare, împăcare, dragoste, fericire etc.

Emoțiile ne comunică informații importante despre noi, despre oamenii din jurul nostru, despre contexte potrivite sau nepotrivite pentru noi, despre atitudini (ale noastre sau ale altora) de dorit sau de neacceptat. Emoțiile noastre ne permit să ne înțelegem, să ne conectăm și să comunicăm cu ceilalți și cu noi înșine.

Emoțiile ne anunță când e nevoie să susținem o persoană importantă pentru noi, să luptăm pentru noi înșine sau să ieșim dintr-o situație complicată”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.

Citește și: Şapte simptome de sănătate pe care nicio femeie nu ar trebui să le ignore

Ajungem să ne negăm propriile trăiri

Specialistul este de părere că orice persoană își ascunde emoțiile ocazional, conștient sau inconștient. Evităm și negăm emoțiile incomode într-un efort de autoconservare, ca mecanism de apărare. Facem acest lucru cel mai adesea cu emoții dificile precum rușinea, frica sau furia.

Simțirea emoțiilor noastre face parte din supraviețuire și poate duce la o viață mai ușoară, mai sigură și împlinită.

Este doar necesar și suficient să alegem intenționat și conștient următoarele aspecte:

  • să ne acceptăm emoțiile,
  • să le exprimăm,
  • să le înțelegem,
  • să aplicăm mesajul.

Citește și: 7 tipuri de dureri legate de emoțiile tale

Suprimarea emoțiilor – consecințe negative

Neînțelegerea sau identificarea emoțiilor poate duce la consecințe negative. Cercetările arată că atunci când ne suprimăm emoțiile, putem deveni mai agresivi, mai agitați, mai triști sau demotivați, putem ajunge să fim singuri. Blocarea emoțiilor sau controlarea lor se poate acumula în interiorul nostru, determinându-ne să le simțim în mod neașteptat, în momente nepotrivite, de multe ori, chiar în planul fizic, fiindu-ne afectată starea de sănătate și buna funcționare a sistemului imunitar.

“Cu cât sentimentele derivate din emoțiile noastre se acumulează mai mult, fără a le permite să fie exprimate, cu atât mai mult ne copleșesc. Acest lucru ne poate determina, de asemenea, să apelăm la modalități nesănătoase de gestiona emoțiilor, cum ar fi utilizarea substanțelor halucinogene, apelarea excesivă la alimente sau declanșarea de orice alte tipuri de dependențe, pentru a le gestiona mai bine”, afirmă psihologul.

Sursa foto: 123rf.com