Echipe de salvare au acţionat în noaptea de marţi spre miercuri în Turcia şi Siria şi au scos numeroase cadavre dintre dărâmături, iar bilanţul a depăşit 9.500 de morţi în ambele ţări, relatează The Associated Press, preluat de News.ro.

Turcia a desfăşurat aproximativ 60.000 de salvatori în zona afectată de seism, însă, din cauza amplorii dezastrului, multe victime aşteaptă în continuare ajutor. Eforturile salvatorilor au scos la iveală adevărate miracole, dar și tragedii de nedescris. Imaginile sunt mai puternice decât orice cuvânt.

Un tată îşi ţine de mână fiica moartă, prinsă sub dărâmături

Un tată a fost fotografiat în timp ce ține mâna fiicei moarte, prinsă sub dărâmături. Scena, care te impresionează până la lacrimi, a fost fotografiată în orașul turc Kahramanmaraş, potrivit The Guardian. Un fotograf l-a surprins pe Mesut Hancer așezat între dărâmături, ținând mâna fiicei sale, Irmak. Fata de 15 ani a murit în patul ei, după ce clădirea în care se afla s-a prăbușit. Resemnarea și durerea din ochii bărbatului sunt greu de uitat, iar fotografia face înconjurul lumii. FOTOGRAFII: PROFIMEDIA

un-tata-tine-mana-fiicei-moarte-cutremur-turcia-profimedia-0754599884-3SeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 12

Băiețel de 3 ani, scos de sub dărâmături, după 2 zile

Salvatorii au scos dintre dărâmături – la două zile după cutremurul de magnitudinea 7,8 din sud-estul Turciei şi nordul Siriei – un băiat în vârstă de trei ani, Arif Kaan. Copilul a fost scos dintr-un morman de moloz al unui bloc de la Kahramanmaras, un oraş situat în apropiere de epicentru.

Partea de jos a corpului băiatului era prinsă între dale de beton şi dreve de oţel contorsionate. Salvatorii i-au acoperit partea superioară a corpului cu o pătură, pentru a-l proteja de frig, şi au tăiat atenţi molozul şi fierul, conştienţi că pot provoca o nouă surpare.

Tatăl băiatului, Ertugrul Kisi, salvat anterior, plângea în timp ce fiul său era scos dintre dărâmături şi transportat către o ambulanţă. ”Acum numele speranţei în Kahramanmaras este Arif Kaan”, a proclamat un jurnalist turc de televiziune, care a transmis în direct operaţiunea de salvare, notează News.ro.

Câteva ore mai târziu, salvatori au scos dintre dărâmături o fată în vârstă de zece ani, Betul Edis, la Adiyaman. În aplauzele celor de faţă, bunicul a sărutat-o şi i-a vorbit şoptit în timp ce era condusă către o ambulanţă.

Bebeluș născut sub dărâmături în Siria

Luni seara, locuitori ai unei localităţi din nord-vestul Siriei au găsit un nou-născut conectat prin cordonul ombilical de mama sa moartă. Copilul este singurul supravieţuitor al familiei, care a murit în urma surpării unei clădiri la Jinderis, au declarat rude pentru The Associated Press.

Fetița din Siria a fost găsită legată, prin cordonul ombilical, de mama sa moartă. Foto: Profimedia

Potrivit CNN, cutremurul de luni, 6 februarie, este unul dintre cele mai puternice seisme care au lovit Turcia în ultimii 100 de ani. USGS, institutul american pentru geologie, aminteşte de un cutremur cu magnitudinea de 7,8 grade pe scara Richter, care a lovit estul Turciei în 1939. Acel seism s-a soldat cu peste 30.000 de morţi.

O fetiţă și-a protejat fratele cu propriul trup, timp de 17 ore

O fotografie cu o fetiță de doar şapte ani care își proteja fratele mai mic sub niște dărâmături provocate de cutremurul din Siria, a ajuns virală pe internet după ce a fost postată pe Twitter de reprezentantul ONU, Mohamad Safa.

Fetița care și-a protejat fratele cu propriul trup. Foto: Twitter

El a spus că cei doi copii din imagine au stat sub dărâmături timp de 17 ore. „Fetița de 7 ani care și-a ținut mâna pe capul fratelui ei pentru a-l proteja în timp ce au stat 17 ore sub dărâmături, a reușit în siguranță”, a scris acesta, potrivit Antena3.ro.

Citește și: Actorul Nae Alexandru, miracolul de la cutremurul din ’77: „Mama şi bunica au pierit salvându-mă pe mine”

Citește și: Mircea Badea, despre cum a supraviețuit la cutremurul din ’77. Bunica lui a făcut gestul salvator

Citește și: Putem anticipa cutremurele mari? Și în ce măsură?

Citește și: Ce faci înainte, în timpul și după cutremur. Sfaturi care îți pot salva viața