Africa, Asia de Sud și America de Sud sunt principalele zone de pe glob unde fetele sunt forțate să se mărite înainte de a afla ce este viața cu adevărat. Nimic și nimeni nu le poate pregăti pentru schimbările dramatice la care sunt supuse de proprii părinți.

Consecințele căsătoriei la 12, la 14 sau la 16 ani sunt foarte grave. De la viol la problemele psihice profunde nu este decât un pas. La acestea se adaugă bolile cu transmitere sexuală, SIDA, sarcini premature pierdute, afecțiuni grave determinate de abuzurile sexuale repetate și, în foarte multe cazuri, moartea.

Pe când alte fete merg la școală, învață o meserie, își trăiesc adolescența și tinerețea ocrotite de familie, milioane de fete din Africa, Asia și Orientul Mijlociu ajung sclavele unor bărbați care se intitulează ”soți”, iar viața lor ia sfârșit.

Surprinzător este că abuzurile de acest gen nu au loc doar în țările subdzvoltate, unde căsnicia cu minore este acoperită de religie, ci și în state cu pretenții de civilizație și democrație.

Canada și Statele Unite ale Americii

Cu toate că aceste două state sunt în topul celor mai civilizate regiuni ale globului, unde se militează constant pentru drepturile copilului, fetele sunt forțate să se căsătorească de la 14 sau 15 ani în anumite comunități.

Există și legi în unele state americane, precum New York, conform cărora minorii au voie să se căsătorească de la 16 sau 17 ani, dacă au consimțământul părinților. Numai că tocmai părinții sunt cei care își ”vând” fetele, fie unor bărbați care plătesc bine pentru a obține viza de State sau de Canada, fie unor indivizi bine situați pentru diverse beneficii materiale.

Marea Britanie

Vârsta minimă pentru căsătorie în Anglia este de 18 ani, dar în Scoția este de 16 ani. Cu toate acestea, în comunitățile de imigranți musulmani sau de origine romă apar adesea căsnicii aranjate cu minore de 14 sau 15 ani. Iar autoritățile nu par să facă nimic în acest sens.

De multe ori, aceste căsnicii nu sunt legale și nu sunt înregistrate, iar fetele sunt pur și simplu marfă de contrabandă pentru părinții dornici să câștige niște bani.

Belgia

Aceeași situație este întâlnită și în Belgia, unde cele mai multe căsătorii cu minore se petrec în comunitățile de afgani și de țigani. Fetele nu au curajul să se opună, fiind educate în spiritul familiei și fiind de cele mai multe ori forțate să plece de acasă din cauza sărăciei.

Multe dintre ele sunt luate de părinți în țările de origine, de obicei țări musulmane, unde sunt căsătorite cu forța și apoi se întorc în Belgia, alături de soți.

Ucraina

Și în țara vecină, vârsta legală pentru căsătorie este 18 ani, dar mulți copii de 14 sau 16 ani sunt căsătoriți cu forța, în special în comunitatea roma. Sărăcia și lipsa de educație îi determină pe părinți să își mărite fetele mult prea devreme. De cele mai multe ori, căsătoria are loc fără acte, fetele rămân însărcinate și apoi cer dispensă prin judecătărie să se căsătorească legal la 16 sau la 17 ani.

Ultimele statistici arată că și băieții sunt căsătoriți la vârste mai mici de 18 ani, iar în rândul fetelor a crescut totuși vârsta căsătoriei de la 14 la 16 ani.