Regina Ana s-a născut și a copilărit în Franța

Principesa Ana de Bourbon-Parma s-a născut la 18 septembrie 1923, la Paris. A fost fiica Principelui René de Bourbon-Parma și a Principesei Margareta a Danemarcei. Principesa Ana a copilărit în Franța împreună cu cei trei frați ai săi Jacques, Michel și André.

Regina Ana este nepoata (de frate) a Împărătesei Zitta a Austriei, strănepoata Regelui Cristian al IX-lea al Danemarcei, strănepoata Regelui Miguel I al Portugaliei, stră-stră-strănepoata Regelui Ludovic Filip al Franţei şi descendentă din Regele Filip al V-lea al Spaniei.

Numele complet al reginei este Anne Antoinette Françoise Charlotte Zita Marguerite, botezată fiind după numele mătușilor sale. În familie, Principesei Ana i se spunea Nane (sau Nan în engleză).

Și-a câștigat singură banii de buzunar încă din adolescență

De la 16 la 18 ani (1939-1941), Regina Ana a urmat o şcoală de Arte Frumoase la New York şi, în paralel, a lucrat la magazinul universal Macy’s, pentru a-şi câştiga existența. În timp ce se afla la New York și studia ştiinţa promovării comerciale la Parsons School of Art (1941-1942), regina Ana s-a angajat și ca vânzătoare la magazinul universal Bloomingdale’s.

La 19 ani, regina Ana se înrola în război

Ana a cerut acordul mamei sale să o lase să se înroleze în războiul antinazist, la vârsta de 19 ani. Aceasta și-a exprimat acceptul. Acum, aproape toată familia era plecată pe câmpul de luptă. Tatăl Anei, Principele René, și frații ei, Principii Jacques, Michel și André, erau deja înrolați și luptau în diverse unități militare franceze. Ana a mers pe frontul african, apoi european şi german, în cadrul Armatei Franceze.

În 1943, Ana s-a înrolat în Forţele Franceze Libere, a traversat Atlanticul în luna septembrie şi a făcut studii de infirmieră la Casablanca, apoi la Rabat, în Maroc. A primit „Crucea de Razboi” a Franței.

nunta-ana-si-mihai

Prima întâlnire cu Regele Mihai, cel care îi era destinat să-i fie soț

Regele Mihai s-a îndrăgostit de Principesa Ana cu mult înainte de a o cunoaște personal. În timpul războiului, în România cinematografele prezentau, înainte de film, scurte reportaje de știri, cea mai mare parte de pe front. Regele Mihai, în sala de cinema a Palatului Regal, a văzut într-un reportaj de război din Maroc (1943), câteva secunde cu chipul Principesei Ana de Bourbon Parma, care lucra ca infirmieră pe front. A cerut operatorului să decupeze fotogramele filmului și să le transforme în mici fotografii.

Principesa Ana l-a cunoscut pe Regele Mihai la nunta Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii cu Ducele de Edinburgh, care a avut loc la 20 noiembrie 1947, la Londra.

Principesa avea 24 de ani când viitorul ei soț, Regele Mihai I, a fost forţat să abdice. Împreună au înfruntat greutăţile unui exil care a durat cinci decenii.

Regina Ana și regele Mihai I al României au fost căsătoriți 68 de ani

Pe data de 10 iunie 1948 a avut loc nunta regală, în exil, la Atena. Împreună au cinci fiice, pe Margareta, Elena, Irina, Sofia şi Maria. Patru dintre acestea sunt Principese ale României, excepția fiind Irina.

copii-ana-si-mihai

Regina Ana are doi nepoţi, pe Nicolae şi pe Michael, care nu sunt incluşi în linia de succesiune la Coroana României, dar și trei nepoate, pe Elisabeta Karina, Angelica Margareta şi Elisabeta Maria, dintre care prima şi ultima sunt incluse în linia de succesiune la Coroana României.

O fire sportivă și tenace, pasionată de scrimă, ciclism, mașini, tâmplărie

A fost o pasionată de mașini, în special de Jeep-uri pe care le-a condus în timpul războiului, dar și ulterior. Regina a participat la numeroase competiţii, raliuri şi expediţii automobilistice.

Reginei i-a plăcut sportul, motiv pentru care a fost atrasă de scrima, echitaţia, ciclismul, gimnastica şi înotul, pe care le-a și practicat.

Regina Ana a lucrat ca tâmplar, într-un atelier improvizat acasă, și a vândut la târg anumite piese din lemn lucrate de ea.  Tot ea i-a construit regelui Mihai I o magazie din lemn care să îi servească atelier auto.

Regina Ana si Mihai

A fost pasionată și de vânătoare și a adunat trofee impresionante.

Regina obișnuia să îi înregistreze mesajele regelui pentru țară, ce erau ulterior transmise la radio.

Împreună cu soțul ei a scris piesa de teatru Alegerea (The Choice), despre lupta dintre sistemele capitalist şi comunist şi rolul credinţei în salvarea omului. Până în prezent, piesa nu s-a jucat niciodată în România.

Regina Ana a fost un foarte talentat pictor. La Palatul Elisabeta sunt expuse, în apartamentul regal, două din lucrările Reginei.

Regina Ana a fost îndrăgostită de România

Regina a vizitat îndelung România, după cei 42 de ani de exil. Din tot ce a văzut, Ana a rămas cel mai mult impresionată de satele de la noi, care i-au transmis spiritul și tradiția românească. Nu a fost pasionată prea mult de gătit, dar a avut mereu o alimentație echilibrată și sănătoasă. Nu lua cina mai târziu de ora 18.30.

Regina Ana și moda

Ca și mama sa, Ana era modestă și cumpătată în ce privește alegerea ținutelor vestimentare. Obișnuia să spună că nu se îmbracă, ci se acoperă.  Un alt lucru interesant este faptul că regina a avut aceeași culoare la păr, fără să apeleze la vreun mijloc de înfrumusețare, spune romaniaregala.ro

ana-si-mihai-5

„Sunt o femeie obişnuită care a avut bucuria şi fericirea să se căsătorească cu un om fantastic, regele Mihai I al României. Sunt fericită să fiu soţia lui, dar ideea de protocol nu-mi spune nimic”, afirma Regina Ana, în debutul interviului acordat Eugeniei Vodă, singur interviu acordat presei din România, în 2008, în care a povestit cum l-a întalnit, în 1948, pe Regele Mihai I al României.

Majestatea Sa Regina Ana a României a murit, luni, 1 august 2016, la ora 13.45, la Spitalul din Morges, în Elveţia, după cum a anunţat Casa Regală. Regina ar fi împlinit 93 de ani pe 18 septembrie. Va fi înmormântată la Curtea de Argeș, loc în care își dorm somnul de veci și primul rege al României, Carol I și soția sa, regina Elisabeta, regele Ferdinand (nepotul lui Carol I) și al reginei Maria, bunica regelui Mihai.

Save

Save