În această seară, la ora 19.00, Custodele Coroanei române va face o declarație către țară, iar mâine va fi făcut public, în detaliu, programul funeraliilor.

Trupul neînsuflețit al Regelui Mihai I va fi depus în Holul de Onoare al Castelului Peleș, iar apoi, pentru două zile, în Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei.

Slujba de înmormântare se va desfășura la Catedrala Patriarhală. Înmormântarea va avea loc la Curtea de Argeș, în Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală. Deja toate pregătirile au fost făcute la noua catedrală arhiepiscopală de la Curtea de Argeș pentru înmormântarea Regelui, a anunțat marți după-amiază consilierul eparhial Caliopie Ichim. 

„Ziua în care va fi înmormântarea încă nu o cunoaștem, așteptăm dialogul cu reprezentanții Casei Regale, dar aici totul este pregătit. De la înmormântarea reginei Ana, totul este pregătit pentru un astfel de eveniment tragic, dar previzibil”, a precizat reprezentantul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului.

Regele Mihai, care a murit marți, la ora 13.00, ora României, nu a fost doar una dintre figurile emblematice, marcante ale istoriei moderne a României, ci și ale lumii. A avut două domnii, în perioadele 1927-1930 si 1940-1947. A ajuns pe tron când avea doar 5 ani și a fost obligat să abdice pe 30 decembrie 1947.

Căsătoria cu viitoarea regină Ana a României a avut loc în luna iunie 1948, cei doi având cinci fiice, principesele Margareta, Elena, Irina, Sofia și Maria.

Povestea de dragoste dintre Regele Mihai și Regina Ana

Regele Mihai a avut o relație specială și longevivă cu soția sa, cea care avea să devină Regina Ana de România, o poveste de dragoste cum doar în filme mai găsești.

Regele Mihai s-a îndrăgostit de Ana de Bourbon-Parma chiar înainte să o cunoască. A văzut-o, preț de câteva secunde, într-un reportaj prezentat, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în cinematografele din București, înainte de film. Era un reportaj de război din Maroc, din 1943, în care apărea și cea care avea să-i devină soție. În acea vreme, Ana de Bourbon-Parma lucra ca infirmieră pe front.

Câteva secunde cu chipul Anei l-au făcut să ceară operatorului ca acestea să fie transformate în mici fotografii. Le-a păstrat în taină timp de patru ani. Abia după aceea a cunoscut-o pe Ana, la nunta Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii cu Ducele de Edinburgh, la Londra. Atât el, cât și Ana se aflau printre invitați. Între timp, Ana se întorsese din de pe front, revenind la viața civilă.

Din prima clipă Ana l-a vrăjit, salutându-l, fâstâcită, militărește. În șapte luni cei doi deveniseră deja soț și soție.

Se întâmpla însă când regele Mihai abdicase deja, forțat de regimul comunist de la București. Deși foarte tânără la cei 24 de ani ai săi, Ana nu a stat nicio clipă pe gânduri și și-a urmat soțul în exil, în Marea Britanie și Elveția.

Mariajul lor nu a fost privit de toată lumea cu ochi buni, mai ales că Regele Mihai era ortodox, iar soția sa, catolică. Pentru a se putea căsători, Ana a fost excomunicată, dată afară din rândul bisericii sale.

În 1966, cei doi și-au reînnoit jurămintele într-o biserică catolică.

 

În 68 de ani de mariaj, cei doi au sărbătorit, rând pe rând, ”nunta de argint”, la 10 iunie 1973, în Germania, apoi pe cea ”de aur”, în iunie 1998, în Franța, apoi pe cea ”de diamant”, între 10 și 12 iunie 2008, în România, la București și la Sinaia, și pe cea ”de safir”, în iunie 2013.

Regele Mihai si regina Ana pozeaza in curtea palatului Elisabeta, in Bucurest

 

Povestea de dragoste s-a sfîrșit brusc la 1 august, anul trecut, când Regina Ana a murit. Iată că, la puțin peste un an, și Regele i se alătură. Regele Mihai și Regina Ana se vor odihni împreună, pentru vecie, în noua necropolă regală de la Curtea de Argeș.

Foto: Hepta