Timp de 1 an și 5 luni a așteptat. Într-un final, a venit pe lume și puiul său, o femelă. Era primul pui care se năștea viu într-un grup de balene monitorizate de lângă provincia canadiană British Columbia.

Totul a decurs bine timp de o oră, puiul înotând vesel lângă familia sa. Dar la un moment dat, ceva s-a întâmplat. Puiul nu a mai mișcat. S-a stins pe neașteptate sub privirea neputincioasă a mamei sale.

L-a purtat pe cap 10 zile

J35, așa cum a fost botezată balena, care este monitorizată de ceva vreme de către biologi, pur și simplu nu a putut accepta. Timp de peste 10 zile, și-a purtat pretutindeni puiul pe cap, făcând eforturi imense, mai cu seamă că înota peste 100 de kilometri pe zi. În plus, nici nu s-a hrănit, pentru că risca să-și piardă puiul.

Un astfel de comportament nu este fără precedent, însă este neobișnuit de lungă perioada de doliu. Episoade similare au mai fost observate în rândul delfinilor, dar și cimpanzeilor.

”E real și e dur. E clar ce se întâmplă. Nu poate fi interpretat în alt fel. Acesta este un animal care-și jelește puiul mort, care nu vrea să-l lase să plece. Pur și simplu nu e pregătită”, a explicat biologul Deborah Giles, care a monitorizat-o pe J35 în tot acest timp.

Vezi și Învățăturile unei femei, după ce soțul ei, bolnav, a murit. O poveste tristă din care ar trebui să reținem ceva

Citește și: