Răcoarea lacurilor îi ispiteşte mai tare pe pescari, atât pe cei împătimiţi, cât şi pe amatorii de petrecere a timpului liber în mijlocul naturii. Şi multe sunt femeile care nu înţeleg ce mreje vrăjite le atrag jumătăţile zi de vară până-n seară pe malul bălţilor. Mai ales că, de cele mai multe ori, se întorc acasă ameţiţi de căldură şi cu juvelnicul gol. Unele însă au vrut să vadă cu ochii lor ce înseamnă pescuitul şi au luat microbul, la rândul lor, pentru toată viaţa.

Pescuitul e cea mai bună cură de întinerire

Coana Jana, aşa cum o ştie toată lumea, e pasionată de pescuit încă de pe vremea când era doar o copilă. Căci e de prin sudul ţării, regiune renumită de altfel pentru măiestria cu care femeile ştiu să scoată peştele din baltă. Este o sursă principală de hrană în multe dintre sate. “La început, când am învăţat să prind peşte, o făceam de nevoie. Pentru că ne trimitea mama. Şi nici nu se punea problema de unelte sofisticate ca în ziua de azi. Aveam un coş de nuiele mai vechi, un băţ cu sfoară şi cârlig la varf şi… cam atât. Dar nu veneam acasă niciodată cu mâinile goale. Mai târziu însă, chiar am prins drag să-mi petrec timpul pe malul apei sau la gârlă, cum spuneam noi.”, povesteşte Coana Jana.

O zi pe baltă face cât o săptămână de somn

E greu de crezut că într-o familie cea atrasă de pescuit, de statul pe baltă, e femeia şi nu bărbatul. La Coana Jana acasă însă, aşa a fost la început: «Soţul meu nu ştia ce înseamnă pescuitul când ne-am cunoscut. Apoi s-a molipsit şi el de boala asta a mea. Şi ce concedii frumoase am petrecut de-a lungul anilor! Pe unde nu am fost!? Ne-am făcut mulţi prieteni de familie aşa. Şi nu a fost an în care să nu mergem măcar câte două-trei săptămâni cu cortul. Poate nu o să mă credeţi, dar pescuitul e printre cele mai relaxante activităţi, mai ales pentru oamenii care depun un efort intelectual mare. Oboseala fizică se recuperează prin somn. Dar stresul dispare ca prin farmec după o cură pe malul apei, la aer curat»

Şi pescăriţele mint?

Sunt deja proverbiale bancurile despre pescari şi felul în care aceştia ştiu să mintă cu privire la dimensiunile capturilor lor. Acum, în era tehnologiei, e mai greu să te lauzi, căci aparatul foto nu minte. Dar oare şi femeile sunt la fel de lăudăroase? “Am prins şi peşti mai mari la viaţa mea. I-am făcut pe unii domni să se enerveze peste măsură pe baltă. Ei aveau tot felul de scule sofisticate, iar eu o undiţă normală. Ei stăteau şi se uitau la beţe o zi întreagă, iar eu scoteam peştişori întruna.”, râde Coana Jana. «Dacă e să mă laud cu ceva, atunci e vorba despre ciorba de peşte şi saramura pe care le prepar. La astea nu am egal. Ce rost ar avea să mint cu privire la peştii prinşi? Doar nu fac asta pentru concurs, ci din plăcere. Când voi prinde peştişorul de aur, atunci poate va fi un motiv de mândrie.»

Care sunt cele mai bune locuri de pescuit langa Bucuresti

Sursa foto: 123rf.com