„În urmă cu 4 ani, m-am împrietenit, pe internet, cu o fată din Franţa, mai exact din splendida regiune Provence. Am ţinut legătura şi, acum doi ani, a venit în România să mă viziteze, împreună cu o verişoară şi cu fratele ei. Au stat la noi acasă şi s-au simţit minunat. Iar părinţii mei i-au îndrăgit foarte mult. La insistenţele lui Jaqueline, prietena mea, ai mei au promis că mă vor lăsa să-i întorc vizita. Numai după ce voi trece cu bine de examenul de Bacalaureat şi voi intra la facultate. Acestea întâmplându-se anul trecut, am ajuns, la finele lui iulie, în Provence. O vizită în străinătate era o premieră pentru mine.

O vizită în străinătate colorează viața

La 18 ani, viaţa e colorată. Fericită că vom petrece câteva zile împreună, Jaqueline mi-a plătit drumul, ca să nu-i pună pe ai mei la cheltuieli. M-a aşteptat cu o petrecere surpriză, la care au venit mulţi prieteni de-ai ei. Mama şi tatăl ei s-au dovedit a fi nişte părinţi adevăraţi, care nu mai ştiau ce să facă pentru a mă simţi cât mai bine. Mi-au dăruit o mulţime de lucruri şi, în urma câtorva runde de cumpărături, m-am ales cu o garderobă nou-nouţă, cu o sumedenie de cosmeticale şi de suveniruri pentru acasă.

M-a cam deranjat puţin atitudinea unora dintre amicii de acolo, care se mirau că eu sunt aşa cum sunt, deşi vin din România. Ei credeau că toţi românii sunt infractori, inculţi, cerşetori… După ce le-am povestit versiunea mea, s-au mai liniştit lucrurile. Am vizitat câteva locuri de vis, dar nu m-am putut abţine să nu comentez şi să fac comparaţii cu meleagurile noastre. În România, chiar ai ce să vezi. Culmea e că Jaqueline a fost de acord cu mine. Petrecând două săptămâni în Franţa, am avut parte de cea mai interesantă experienţă de viaţă. Mi-am dat seama că nu e chiar aşa de roz viaţa în străinătate, cum spun unii şi nu-mi mai doresc să plec din ţară, aşa cum visam până acum.

Dragostea nu învinge raţiunea

Cea mai mare surpriză pentru mine a fost Antoine, fratele lui Jaqueline. L-am găsit total schimbat faţă de acum doi ani. Acum e un tânăr chipeş, foarte politicos şi atent, cum rar mai vezi băieţi la vârsta asta. El e cu un an mai mare ca mine. Zilele petrecute împreună ne-au apropiat mult şi cred că e pentru prima dată în viaţa mea când m-am îndrăgostit. Părinţii mei sunt bucuroşi că această călătorie mi-a deschis ochii faţă de lume şi se mândresc cu mine, iar eu nu pot decât să fiu fericită pentru asta. Oricum, sunt sigură că nu aş pleca niciodată definitiv din ţară. Vreau să călătoresc mult, dar să revin mereu acasă. I-am spus asta şi lui Antoine, iar el mi-a răspuns că, dacă eu voi vrea, va veni el în România pentru totdeauna ca să fim împreună. Ar trebui ca toţi părinţii să fie ca ai mei ţi să le acorde încredere copiilor lor, căci lecţiile primite de la viaţă se învaţă cel mai temeinic.”

Sursa foto: 123rf.com