Și-a dat seama că așa stau lucrurile când a realizat că iubitul ei îi vorbea, dar ea nu auzea nimic. Cu o seară înainte, simțise un țiuit în urechi și o stare puternică de greață.

Ajunsă de urgență la spital, femeia, cunoscută doar cu prenumele de Chen, a observat că auzea perfect vocea medicului femeie care o consulta, dar nu și pe cea a unui pacient bărbat, care i se adresa, aflat în aceeași sală.

Boală rară, dar vindecabilă, dacă e descoperită devreme

În scurt timp a aflat și de ce ce suferea: „Reverse-slope hearing loss” (RSHL). E o afecțiune rară, care, în SUA și Canada, afectează circa 3.000 de persoane. Aproximativ unul din 12.000 de oameni care se confruntă cu pierderea auzului suferă de așa ceva.

De obicei, însă, se întâmplă ca vocile ascuțite, cu tonalități înalte, să nu fie auzite, și asta pentru că perișorii delicați de la nivelul urechii, care vibrează la astfel de sunete, ajung să se deterioreze. Asta se întâmplă adesea în urma unor traume, din cauza unor probleme ale vaselor de sânge, din cauze genetice și ca urmare a consumului de droguri.

Acești perișori pot fi distruși și în cazul persoanelor care suferă de boli autoimune. Distrugerea lor duce, de obicei, la probleme de echilibru, motiv pentru care apare și starea de voma, așa cum s-a întâmplat și în cazul lui Chen.

În cazul femeii, nu acești perișori au fost afectați, ci cei care vibrează atunci când tonalitățile sunt joase, cum se întâmplă atunci când vorbesc bărbații. S-a întâmplat din cauză că femeia muncise foarte mult în ultima vreme, până la ore târzii, și pentru că fusese privată de somn.

Din fericire pentru ea, s-a prezentat la spital repede, așa că se va vindeca complet. În astfel de cazuri, e important ca pacientul să vină la un consult în primele 48 de ore, doar așa șansele de recuperare completă fiind cele mai mari.

Vezi și I-a dispărut tumoarea peste noapte, cu o zi înainte de operația pe creier

Citește și: