Tânăra se simțea amețită și lipsită de vlagă, motiv pentru care a decis să doarmă puțin ca să-și revină. Ea a fost trezită din somn de Apple Watch, ceasul inteligent pe care-l purta la mână și care-i monitoriza bătăile inimii. Acesta s-a activat în momentul în care a detectat că, deși era în stare de repaus, Kimmie avea bătăi neregulate ale inimii, iar pulsul îi ajunsese la 178.

Speriată, americanca a mers la urgențe și a aflat că are hipertensiune pulmonară din cauza unei embolii pulmonare, după ce un cheag de sânge îi ajunsese în plămâni. Embolia pulmonară e o afecțiune cu o rată a mortalității de 50%, care limitează fluxul de sânge. Cert este că dacă nu era avertizată de vibrațiile ceasului și continua să doarmă, exista riscul ca ea să fi decedat.

Am adormit aproximativ o oră și jumătate înainte ca ceasul meu să mă trezească deoarece aveam ritmul cardiac de prea mult timp, de vreo 10 minute, deși eram în stare de repaus.”, a declarat ea pentru Business Today.

Acum Kimmie a început un tratament cu medicație pentru subțierea sângelui și, spune ea, va rămâne mereu recunoscătoare… ceasului, care a fost salvatorul ei.

Ce este hipertensiunea pulmonară?

Hipertensiunea pulmonară e o afecțiune în cazul căreia sângele exercită o presiune exagerat de ridicată asupra pereților arteriali de la nivelul plămânilor și din partea dreaptă a inimii. Există unele forme de hipertensiune pulmonară care se agravează cu timpul și pot pune chiar viața în pericol.

În funcție de cauza apariției, hipertensiunea pulmonară poate fi clasificată în:

 • hipertensiune arterială pulmonară produsă de:
  • cauze necunoscute (idiopatică)
  • mutații genetice
  • anumite medicamente
  • anomalii ale cordului
  • boli precum scleroderma, lupus, infecția cu HIV, ciroză
 • hipertensiunea pulmonară produsă de o afecțiune pulmonară: